1. Anasayfa
  2. Engelliler

Engelliden Engelliye Araç Satışı Nasıl Yapılır ?


1

Engelliler adına alınan ÖTV (özel tüketim vergisi) indirimli otomobilin satışını 3 ana başlık altında inceleyeceğiz.

1- Özel Tertibatlı engelli aracının başka bir engelliye satışı
2- Özel Donanımı olmayan bir aracın başka bir engelliye satışı
3- Özel donanımlı veya değil ÖTV indirimli alınan aracın engelsiz bir kişiye satışı
Sırasıyla yukarda yazılan 3 maddeyi ve araç alım satımında izlenecek yolları yazalım.

Özel tertibatlı engelli otomobilin başka bir engelliye satışı devri

Aracın ÖTV indirimli olarak alındığını varsayarak yazıyorum. Bilindiği üzere ÖTV indirimli alınan araçların 5 yılı dolmadan satışının yapılması halinde aracı alırken ödenmeyen ÖTV indirimi aracın 5 yıldan önce satılması halinde ödenmeyen ÖTV’nin ödenmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnası “alınan ÖTV indirimli arabanın ÖTV muafiyetinden yararlanma hakkına sahip başka bir engelliye satışıdır.”

Önemli uyarı örnek açıklama: 2014 Yılında alınan ötv indirimli ve özel donanımlı bir aracın başka bir engelliye satışında aracı satan kişi aracı alırken ödemediği ötv yi ödemez ancak yeni bir vergi istisnasız otomobil alabilmesi için 5 yılı beklemesi gerekmektedir.

Özel tertibatlı aracın satışında gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilir

1- Aracı alacak engelli kişinin H sınıfı ehliyet alır özel tertibatlı araç kullanır ibareli sağlık kurulu raporu olması gerekmekte.

2- Eğer aracı alacak engelli kişinin engeli daha doğrusu aracı hareket ettirmek için gereken özel donanım ihtiyacı farklı ise ilk önce farklı olan donanım sökülüp yeni donanım takılacak.

Özürlüye ait özel tertibatlı bir aracın yine özürlü kişiye satışı ve tescili

• Tescile İlişkin Geçici Belge düzenlenecek,

• Araç tescil belgesi ücreti noterce tahsil edilecek,

• Satışta kullanılan araç tescil belgesi iptal edilerek noterce muhafaza edilecek,

• Araçta özürlünün özür durumuna göre tadilat yapılması gerekebileceğinden, gerekli olmasıhalinde tadilat projesi düzenlettirilip, muayenesi yaptırıldıktan sonra alıcının ikametinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna müracaat edilecek, araç tescil belgesi bu aşamadan sonra basılacaktır.

Özel Donanımı olmayan bir aracın başka bir engelliye satışı

Araçta herhangi bir tertibat yoksa örneğin araç %90 engelli kişini adına alınmış ise yine aracı alacak kişinin tertibata ihtiyaç duymaması örneğin %90 ve üzeri engelli olması ve ÖTV indirimden yararlanma hakkı olması halinde satış ÖTV ödenmeden gerçekleşir. Araç satışı normal araç satışından pek farkı değildir. Aracı satın alacak kişi sağlık kurulu raporu ile birlikte vergi dairesinden ve emniyet tescilden işlem yapması gerekmektedir. Tekrar hatırlatıyorum. Bu tür satışta da aracın satan kişi 5 yıl dolmadan başka bir ÖTV indirimli araç alamaz.

ÖTV İndirimli alınan aracın engelsiz bir kişiye satılması?

Burada iki keskin kural vardır.

1- 5 Yıl dolmadan satış
2- 5 Yıl dolduktan sonra satış.
Eğer ÖTV indirimli alınan araç 5 yıl dolmadan engelsiz birine satılırsa bu sefer araç alınırken ödenmeyen ötv ödenir. Yok eğer satış işlemi 5 yıl dolduktan sonra yapılırsa hiçbir şekilde ÖTV ödenmez.

5 Yılı dolan engelli aracının satış işlemlerinde yapılması gerekenler.

Aracı satın alacak kişiyle aracın satan kişi notere gidip satış yapacak. Araçta özel tertibat varsa herhangi bir araç tamir ustasına gidip tertibatı söktürünüz. Tertibat söküldüğünde “özel donanım söküm işlemi” adı altında fatura alınız daha sonra bu alınan faturayı bulunduğunuz ildeki mühendislik odasına ibraz edeceksiniz. Mühendislik odasında yapılacak birkaç işlemden sonra 1-2 gün içinde size evrakları teslim ederler. Eğer araçta tertibat yoksa noter satışıyla işlem biter. Bazı arkadaşlar tertibat sız araçların satışında emniyeten ruhsattaki şerhin kaldırılması gibi işlemlerle uğraşıyor ama işini bilen bir notere gidilirse hiç bunlara gerek kalmadan satış gerçekleşebilir.

engellilersitesi.com

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

Yorumlar (1)

  1. Kasım 26, 2018

    Daha önceden belirlenmiş ehyeti olan biri daha sonradan kaza geçirip engelli olursa nasıl hayat ehliyeti alır yönetmelikte yok…

Bir yanıt yazın