TBMM’de yaaslaşan, iş yaşamıyla ilgili düzenlemeleri içeren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı, kamudaki engelli işçilere de yer değişikliği hakkı getirdi
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarının görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda başladı. Yasanın neler getirdiği ile ilgili açıklamalarda bulunan ve görüşülmekte olan yasanın kapsamlı olduğunu ve bu noktaya gelmesinde yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Son olarak dün ve bugün yaptığımız değerlendirmede yaklaşık 15 maddenin tasarı metninden çıkartılması konusunda uzlaşı sağladık ve yine 15 madde civarında da yeni önergelerle yasanın daha zenginleştirilmesi, daha rayına oturması konusunda arkadaşlarımızın katkıları oldu ve bunların hepsini yasaya dercetmiş olduk” dedi.
“BİRİNCİ DERECEDEN ENGELLİ YAKINI OLAN İŞÇİLERE NAKİL DÜZENLEMESİ VAR”
Birinci dereceden engelli yakını olan işçilere nakil konusunda düzenleme yapıldığını kaydeden Bakan Çelik, “Kamu çalışanlarında yani memurlarda, engellilerin veya engelli yakını olanların, birinci derecede yakını olanların nakillerinde bir problem yok ama işçiyseniz, kamuda çalışan işçiyseniz bu nakil imkânından yararlanamıyorsunuz. Böyle bir adaletsizlik mevzuatımızda ne yazık ki var. Bunu ortadan kaldıran, engelli işçilerimizin de ve birinci derece engelli yakını varsa, kamuda aynı kurum içerisinde İzmir’deyse Ankara’ya, Ankara’daysa Konya’ya naklî konusunda düzenlemeleri içermektedir. Sendikalarımız, 5 tane sendikamız, 2009 döneminde istatistikler yayınlanınca bugün eğer bu düzenlemeyi yapmazsak işlevsiz hâle gelecek. Örgütlenmenin önünü açmaya çalışırken 5 sendikamız böyle bir durumla karşı karşıya. Bu durumu da düzeltiyoruz. Sanayi Bakanlığımızın uhdesinde olan asansörlerde belediyelere sorumluluk getiren düzenlemeler var. Var da var, birçok şey var, bunların tümü çalışma hayatımızın önemli konu başlıkları” ifadelerini kullandı.
“ASGARİ ÜCRETLİDEN GELİR VERGİSİ ALINMAYACAK”
Üç çocuklu asgari ücretliden gelir vergisinin alınmaması düzenlemesinin de getirildiğini kaydeden Bakan Çelik, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu Bakanlığımızın bünyesinde gerçekleşiyor, her yıl aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanır ve kararlar alır. Aldığı kararlardan bir tanesi de 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisinin alınmaması kararı. İster istemez, bizi çok ilgilendiren ve sendikalara, sosyal taraflara sözümüz olarak orada karar altına alınan bir konuyu burada yasalaşma zorunluluğu olduğu için buraya getirdik. Tabii, mazeret izinleri de önemli. Doğum iznini beş güne çıkarıyoruz. Doğum neticesinde ailenin diğer ferdi beş gün izin alıyor ama esas önemli olan, engelli çocuğu olan anne-babaya normalde kullandığı, kamu çalışanı olarak kullandığı izne on gün ilave izin verilmekte. Bunun gibi birçok düzenlemeleri içermektedir” şeklinde konuştu.