EKPSS Branş Sıralaması ve Tercihler! Nelere Dikkat Edilmeli?
  1. Anasayfa
  2. Engelliler

EKPSS Branş Sıralaması ve Tercihler! Nelere Dikkat Edilmeli?

0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Memur olmak isteyen adaylar, 2017 yılında kamu personeli olma ümitlerinin ne derecede olduğunu, branş bazlı sıralamayla öğrenmek istiyor, kendi alanlarından yapacakları tercihlerde şanslarının ne olacağını merak ediyorlardı.
Açıklanan sıralamalar neticesinde de mart ayında yapılacak atamalar öncesi adayların kafasında az çok, durum netleşmeye başladı.


Ancak kafası karışık adaylarımızın sorularına yanıt vermek, branş bazlı sıralama neyi ifade ediyor, atamalarda oynayacağı rol nedir şeklindeki sorulara da yanıt vermek gerekmektedir.


Branş bazlı sıralama, adayların kendi puan türleri üzerinden yer aldıkları sıralamayı belirler. Her aday farklı puan türü üzerinden sınava katılır ve sonucu açıklanır.


Buradan hareketle bahsi geçen sıralamalar, adayların kendi alanındaki rakipleriyle arasındaki sıralamadır.
Branş sıralamasına göre kaçıncı sırada yer alanlar kamu personeli olma yolunda ciddi adaylar arasındadır?
Sıralamada yüksek noktalarda yer almış, ilk 1, 5 bin sıralamasına dahil olmuş adaylar; diğer adaylardan bir adım öndedirler.


Doğru tercihler ve yapılacak puan analizleri kapsamında, kamu personeli olma yolundaki ciddi adaylardandır. Elbette bu sıralamada konumunuz ne kadar iyiyse, atanma şansınız da bir o kadar yüksektir.
Tercihler önemli rol oynayacak.
Yapılacak alımlar öncesi merkezi atamalarda, adayların yaptıkları tercihler doğru ve kusursuz olmalıdır. Tercihlerin doğru ve etkin yapılması, sizlerin hayalini kurduğu memuriyete girişin anahtarı olacaktır.
Peki Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Bu yazımızda engelli memur adaylarının tercihlerinden yardımcı olmak adına engellilersitesi.com bu sorunun yanıtını vermeye çalışacağız.


TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Tercih Sıralaması Hatası
Adaylar tercihlerini yaparken dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri hatta en önemli noktada diyebiliriz, tercihinizin sıralamasıdır.
Puanınız dışında atama kriterlerinden biride nereyi ne kadar çok istediğiniz ile alakalıdır. Tercihlerde öncelik önemlidir.
Örnek vermek gerekirse lisans düzeyinde 85 puan aldığınızı ve bu puan ile 1000. sırada olduğunuzu varsayalım. Toplam 2000 alımın olduğu yerde İstanbul içi toplamda 200 kontenjan ayrıldığını varsayalım ilk 5 sırayı İstanbul yazdığınızda kuvvetle muhtemel kontenjan dışı kalacaksınız. Çünkü önünüzde olan 1000 kişinin büyük bir çoğunluğu İstanbul gibi büyük şehirlere merakı olduğundan ve bu şehirlerde yaşayıp yaşadığı şehri ilk sıralarda yazmak isteyenlerin çok olmasından dolayı alt sıralardaki tercihlere kayacaktır.
Tercih sıralama hatası nedeni ile puanınız yüksek olsa dahi açıkta kalıp atanamayabilirsiniz. Bu durumda aday sıralama mantığını bilmediğinde kendisinden düşük puan alan adaylara kötü gözle bakmakta ve torpil olduğunu düşünmekte. Buda oldukça yanlış bakış açısı demektir.


Eksik Tercih Yazmak
Puanınız makul düzeyde olduğunu varsayalım. 1. 2. ve 3. atamalarda yerleşemediniz. Ancak puanı sizden düşük olanlar yerleşebildi. Bu durumun sebeplerinden biri tercih haklarını tam kullanamamanız olabilir. 30 Tercih hakkınızın tamamını doldurmaya gayret etmelisiniz. İlk sıralarda yazacağınız tercihler tutmasa bile geri sıralarda yapmış olduğunuz tercihler belkide sizin en yüksek puan ile üst sıralarda yazmış olduğunuz tercih olabilir.


Doğu İllerine Yüklenme
En çok yapılan hatalardan biri doğu illerine yüklenmek. Malum terör olayları neticesinde batı illerinde yaşayan adaylar kimse doğuya gitmek istemiyor en iyisi doğuyu ilk sıralara yazayım şansım yüksek olur mantığı ile bir çok kişi doğu illerini ilk sıraya yazıyor ve puanı yüksek olanlarda aynı tercihi yaptığında ilk tercih avantajlarını geri tepiyor. Her ne kadar doğu illerinin puanları batıya göre düşük olsa da her zaman işleyen doğru bir taktik değil. Bu taktik puanınız çok çok iyi ise işe yarayabilir.


TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR
Nasıl tercihte bulunayım?
Tercih yapacak adayların puanı iyi ise ve yerleşme imkanı yüksekse göz önünde bulunduracağı hususlar konusunda bilgi verelim…


Bu şekilde olan memur adaylarının öncelikle tercih edecekleri iller konusunda karar vermesi gerekir. Puanınız yüksekse bulunduğunuz il veya yaşamını sürdürmek istediğiniz ili düşünerek tercih yapmanızda fayda var. Oturduğunuz yer dışındaki illere tercih yaptığınızda o yerlere gerçekten gidecek misiniz? Gitmeyecekseniz tercihte bulunmayın.
Maaşlarına bakabilirsiniz…


Tercih yaparken il dışında da kurumun olanaklarına mali ve sosyal haklarına bakabilirsiniz. Bu durumda ücreti ve sosyal imkanları daha iyi olan kurumları ilk tercihlere yazabilirsiniz. Örneğin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu gibi…
Nakil olanağına da inceleyebilirsiniz;


EKPSS  tercih kılavuzunda, yaşamak istediğiniz il veya görev yapmak istediğiniz kurum ve kuruluşa ait durumunuza uygun başvurabileceğiniz bir kadro yoksa kılavuzda yer alan başka illerdeki kadroları tercih edeceksiniz. Ancak bu tercihleri yaparken kılavuzda yer alan kurumların nakil imkanlarını iyi araştırmanız gerekir. Belediyelerde, üniversitelerde ve bazı KİT’lerde nakil imkanı oldukça kısıtlıdır. Bu durumda tüm ülkede örgütlenmesi bulunan bakanlık, başkanlık ve genel müdürlük bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşları tercih edebilirsiniz Bu takdirde daha sonra istediğiniz ile kurum içi nakil yapma olanağınız mümkün olabilir.
Öncelikle kendi hizmet sınıfınızı tercih edin

Memur adayları öncelikle kendi hizmet sınıfını tercih etmeliler. Çünkü atandıktan sonra bitirdiği öğrenim nedeniyle ihraz ettiği unvanlı kadrolara atanmak istediğinde karşısına sınav mekanizması çıkmakta. Örneğin sağlıkla ilgili okul mezunları, düz memur kadrolarını tercih ederse sonra kendi görevlerine ait kadrolara atanabilmek için atandığı kurumda durumuna uygun bir kadronun olması ve kadro varsa da açılacak unvan değişikliği sınavına girmesi gerekmektedir.


Tercihte nelere dikkat etmeli?
Tercih yaparken öncelikle genel nitelikli (2001,3001, 4001) yerler yerine kendi öğrenim dalı talep edilen (mühendis, tekniker, hemşire vb.) kadrolar yazılmalıdır. Sonra sertifika, bonservis, ehliyet, İngilizce gibi adayın sahip olduğu niteliklere uygun kadrolar yazılmalı son olarak da genel kodların olduğu kadrolar tercihler arasına alınmalıdır.
Tercihlerin püf noktası Doğu ve güneydoğu bölgesinde yer alan kadro ve pozisyonlar kimsenin tercih etmeyeceği düşüncesiyle öncelikli tercih nedenlerindendir. Doğudaki kadro ve pozisyonların taban puanı yükselmekte batıda ise bazı kadro ve pozisyonların taban puanları düşük kalmaktadır. Bu nedenle memurların tercihlerini ülke geneline serpiştirmesi yararlıdır. Aranılan bölüm koşullarına dikkat Tercih kılavuzunda ilan edilen kadroların karşısında yer alan nitelik kodunda mezun olduğunuz bölümün kodu yoksa tercihte bulunmayın. Eğer mezun olduğunuz bölümün kılavuzda ilan edilen bölümlere denk olduğuna dair YÖK’ten bir yazı almanız halinde tercih işlemlerinde bulunmanız ve ilgili kurumlarca atamanız yapılır. Tercih yaptığınız yere daha yüksek bir aday başvurursa sizinki boşa çıkar.


Hangi Kurumlar tercih edilmeli
Kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonların tercihinde; nakil imkânları (yani farklı illerde birimleri olmadığı için) kısıtlı olduğu için Belediyeler ve üniversiteler en son tercih edilmelidir. KİT’ler, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının hem maaşları diğer kamu kurumlarına göre yüksek olduğu hem de bu kurumların değişik illerde birimleri olduğu için bu kurumlara tercih önceliği verilmelidir.


ENGEL DURUMU
Kişinin engel durumunu göz önünde bulundurmak üzere öncelikli olarak yaşadığı il içerisinde puanı yetmiyorsa çevre illerde yada sosyal ve fiziki anlamda daha kaliteli iller tercihi olmalı, tercih yapılırken kurumların lojman durumları, kurumların yakınında boş ev bulma durumları (Ki bazı kurumlar şehir dışında olabiliyor) araştırılmalıdır.
Kılavuzdaki derece ve kademeler ne anlama geliyor?
Kılavuzda, bazı kadroların yanında GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunmaktadır. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya hiç dikkat etmemesi gerekmektedir.
Sınıf belirtilmeyen pozisyonlar KİT’leri ifade etmektedir;
GİH; Genel İdare Hizmetleri Sınıfını,
TH;  Teknik Hizmetler Sınıfını,
SH; Sağlık Hizmetlerini ifade etmektedir.
Dereceler: Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay, tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir.


2016 EKPSS’ye HANGİ DÜZEYDE KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?

2016 EKPSS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte EKPSS’ye hangi eğitim düzeyinden kaç kişi başvurduğu belli oldu.
Lise düzeyinde Başvuru sayısı: 52 bin 728 Kişi
Önlisans düzeyinde Başvuru sayısı: 9 bin 968 Kişi
Lisans düzeyinde başvuru sayısı: 8 bin 992 Kişi
Geçmiş sınavlara göre sınava giren kişi sayısından %20 düşebilirsiniz. Sınava girenlerin bir bölümü puanı düşük olduğu ve atanamayacağını düşündüğü için yada tercih süresini kaçırdığı için tercih yapamayabilmekte. Geçmiş EKPSS verilerine göre 71 bin adaydan %20 sini yok sayabilirsiniz. (Örn : 52 Bin Lise mezunu aday için 42 45 kişi tercih yapacaktır. )


PEKİ ŞUAN NE KADAR ENGELLİ MEMUR AÇIĞI VAR?
Devlet personel Başkanlığının açıkladığı verilere göre Mayıs 2016 dönemi itibariyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilen Engelli Memurlara İlişkin Genel Dağılımı aşağıdaki şekildedir.
Mevcut Memur Sayısı 2.132.637
Engelli Kontenjanı % 3 (5) 64.191
Çalışan Engelli Memur Sayısı 43.151
Açık Engelli Kontenjanı 21.040

engellilersitesi.com

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir