8 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazetede kamu personel alım tebliği yayımlandı.
Bu tebliğ, bazı iletişim organlarında memur alım süreçlerinde sanki bir değişiklik olduğu izlenimiyle yansıtılmaktadır. Bu yöndeki değerlendirmeler doğru değildir.
Ülkemizde mevzuat hiyerarşisi şu şekildedir:
* Kanun-KHK
* Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan yönetmelik
* Kurumların çıkardığı yönetmelik
* Tebliğ
Bu sıralama bağlamında açıklayacak olursak, bir işlemin genel çerçevesi önce Kanunla düzenlenir. Örneğin, memurluğa alımın sınavla olacağı, 657’de yazmaktadır. Daha detaylı süreçler ise yönetmelikle belirlenir. Yine bir örnek verecek olursak, memurluğa alım süreçleri “Kamu Görevlerine İlk defa Atanacaklar Hakkında Uygulanacak Sınavlar Hakkında Yömetmelikte” düzenlenmiştir. Tebliğ ise kanun ve yönetmelikte yer alan detayları sınırlandıran ve genişleten bir detay içermez. Hatta bazen sadece yönetmeliklerde yazan hususları bir kez daha ifade eder.
Bu çerçevede, 8 Şubat’ta yayımlanan Kamu Personeli Alım Tebliği, daha önce yönetmeliklerde açıklanan hususlarda hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Zaten yapamaz da… Sadece yönetmeliklerde yapılmış olan değişiklikler, tebliğe işlenmiştir.
Buna göre,
– Memur alımları yine KPSS sonuçları esas alınarak ÖSYM aracılığıyla yapılan merkezi memur yerleştirmesi ve kurumlar aracılığı ile yapılacaktır.
– Engelli memur alımları, aday eğer ilköğretim mezunu ise kurayla, lise, önlisans veya lisans mezunuysa ÖSYM tarafından yapılan EKPSS yerleştirmesiyle yapılacaktır.
– Sosyal hizmet yurtlarında kalanların memurluğa alınmaları, aday eğer ilköğretim mezunu ise kurayla, lise, önlisans veya lisans mezunuysa KPSS sonuçları esas alınarak, ÖSYM tarafından yapılan EKPSS yerleştirmesiyle yapılacaktır.
– Şehit Yakınları, Gazi, Gazi Yakınları ve Vazife Malullerinin önce Aile Bakanlığına başvuracak. Bakanlıkça hak sahibi olanlar Devlet Personel Başkanlığıca işe yerleştirilecektir.