ENGELLİ MEMUR ADAYLARI GÖRMEMEZLİKTEN Mİ GELİNİYOR?
Türkiye’de engelli memur adaylarının, engelli memur statüsünde istihdam edilebilmelerinin ne derece zor olduğu tüm toplumca bilinen, kabul edilebilmesi zor fakat var olan bir gerçektir. Nitekim bu doğrultuda ilki 2012 yılında yapılan ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) ile yaşanan zorluklar da tüm engelli bireylerce de dün gibi hatırlanmaktadır. Gerek yazılı gerek ise görsel medyada üst düzey bürokratlar tarafından yayınlanan “engellileri önemsiyoruz” bildirgeleri ise artık engelli bireyler tarafından samimi bulunmamakta hatta ve hatta sahip oldukları engellerin diğer kesimlerce bir malzeme olarak kullanılması gurur zedeleyici olarak algılanmaktadır.
2014 EKPSS SINAVI ERKEN TARİHE ALINDI FAKAT TERCİH KILAVUZ NEDEN YAYINLANMIYOR
5378 Sayılı Özürlüler Kanunu’nun 4.maddesinin (b) bendinde “engelliliğe dayalı ayrımcılık yapılamaz, ayrımcılıkla mücadele engellilere yönelik politikaların temel esasıdır.” ifadesi, (c) bendinde ise “engellilerin tüm hak ve hizmetlerden yararlanması için fırsat eşitliğinin sağlanması esastır.” ifadeleri yer almaktadır. Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi engelli bireyler ile diğer bireyler arasında herhangi bir ayrım yapılmayacağı, engellilerin kendilerine sunulan hizmetlerden de yararlanabilmesinin sağlanması ifade edilirken engelliler bu konuda da mağdur olmakta ve önemsenmemektedirler. Bunun en somut örneği ÖSYM tarafından uygulanmaktadır. 07.11.2013 tarihinde ÖSYM nin resmi yayın adresi olan www.osym.gov.tr adresinde yayınlanan açıklamaya göre “31 Ağustos 2014 tarihinde yapılacağı duyurulan 2014 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavının (2014-EKPSS) uygulanma tarihi, 2014 yılında sınava katılacak adaylara, 2014 yılı için kamu kurum ve kuruluşlarına daha fazla sayıda engelli personel ataması yapılabilmesini sağlamak amacıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ÖSYM tarafından yeniden değerlendirilmiş ve sınavın 27 Nisan 2014 tarihinde yapılmasına ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından karar verilmiştir. ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanan “2014 Sınav Takvimi” bu doğrultuda yeniden düzenlenmiştir.” ifadeleri yer almıştır. Bu bağlamda yapılan açıklama ile engelliler bir an olsun umutlandırılmış iken sınavın üzerinden yaklaşık 3 ay, sınav sonucunun açıklanması üzerinden ise yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen EKPSS Tercih Kılavuzunun halen açıklanmaması verilen umutları yine hüsranla sonuçlandırmıştır. ÖSYM tarafından yapılan EKPSS’ye oranla daha fazla katılım sağlanan KPSS’ nin gerek sonuçlarının açıklanması gerek ise tercih kılavuzlarının yayınlanması daha seri bir şekilde yapılır iken EKPSS ye gösterilen bu duyarsızlık engelli memur adaylarının karşılaştığı ayrımcılığın en belirgin ve net özelliğidir.
DPB BAŞKANI KUMBAZOĞLU VE KADRO SAYISI BELİRSİZLİĞİ
Yapılan EKPSS öncesi ve sonrasında gerek Bakanlıkların gerek ise kamu kurum ve kuruluşların başkanları tarafından engellilere bir takım sözler verilir iken gelinen bu süreçte verilen sözlerin tutulmadığı da tüm engelli bireyler tarafından bilinmektedir. Devlet Personel Başkanlığı Başkanı Mehmet Ali KUMBUZOĞLU’ nun 2014/Mayıs ayının ilk haftalarında yapmış olduğu “Temmuz ayında 3.000 engelli istihdamı yapacağız” açıklamaları ilgili dönemde tüm engelli memur adaylarının haklı tepkisi ile karşılaşmış ve öngörülen bu sayının kesinlikle kabul edilemez olduğu, 2012 ye mukayese edildiğinde bu sayının ne derece az olduğu tüm engellilerce gerek mail gerek ise diğer iletişim yolları ile kendilerine bildirilmiştir. Gelen tepkiler üzerine Başkan KUMBUZOĞLU geçtiğimiz Haziran ayında TRT’nin konuğu olarak beyan etmiş olduğu 3.000’lik rakamın yükseltilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile istişarede olduklarını, verilen rakamı arttırma noktasında gayretlerinin olduğunu ifade etmiştir. KUMBUZOĞLU kendilerini aracı kurum olarak lanse ederken tabiri caiz ise topu kamu kurum ve kuruluşlarına atarak kendilerinin sorumlu olmadığını ifade etmeye çalışmıştır.
Ayrıca KUMBUZOĞLU 23 bin kişilik bir açığın bulunduğunu bu açığın %90’ına yakınını Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığında olduğunu dikkat çekerek mevcut havuzda doktorun, ebenin, hemşirenin, zabıt kâtibinin ve de öğretmenin olmadığını da belirtmiştir. Halbuki engelli olarak her branştan engelli memur adayı bulunmakta olup görevlerini ifa etmek için kadrolarının açılmasını sabırsızlıkla ve umutla bekleyen on binler aday bulunmaktadır. Özellikle Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere bazı bakanlıklar tarafından engellilere herhangi bir kadro tahsis edilmemesi tüm engellilerce dikkat çekmekte olup gerekli nitelik ve sayıdaki engelli kadrolarını vermeyen tüm Bakanlıkların sıkı denetim yapılarak bu sorunun çözülmesi yadsınamaz bir gerçektir.
Bu bağlamda; Sayın KUMBUZOĞLU’ daha önce telaffuz ettiği 3.000 kişilik engelli kadro sayısı tüm kurumlar ile birlikte yapılan veya yapılacak olan ortak çalışma ile hızlı bir şekilde arttırılarak nihai bir sonuç elde edilmeli ve gün geçtikçe uzayan bu belirsizlik bir an önce son bulmalı, engelli memur adaylarının istihdamı için daha fazla engel olunmamalıdır.
ENGELLİ MEMUR ADAYLARINDAN BAKAN AYŞENUR İSLAM’A SİTEM!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur KÜLAHLIOĞLU İSLAM’ın engelli memur adayları ve tüm engelliler için en büyük destekçisi olması gerekir iken EKPSS kadrolarının sayısı, kadro sayısını arttırma işlemleri, EKPSS süreci içerisindeki çalışmalar ve EKPSS atama sayısı ile ilgili hiçbir açıklama ve paylaşımda bulunmaması, engelli bireyler ile arasındaki mesafeli duruşu ve sosyal medyayı etkin kullanmaması gibi sebeplerle bir önceki Bakan Fatma ŞAHİN’ i tabiri caiz ise mum ile arattığı tüm engelli bireylerce düşünülen bir konudur. Bu bağlamda Sayın Ayşenur KÜLAHLIOĞLU İSLAM’ ın engellilerle daha yakın ilişkiler içinde olması, istihdam ve EKPSS ile ilgili bilgi alışverişinde bulunulması, DPB KUMBUZOĞLU’ nun dile getirdiği 3.000’lik alım sayısını yükseltme çalışmalarında önemli rol alarak kadroların arttırılması, ayrıca sınavın geçerlilik süreci olan 2016 yılsonuna kadar atama sayısının en az 3 olacak şekilde çalışmalar yürütülmesi engelli memur adaylarının istihdamı için var olan bir gerçektir ki engelli memur adaylarının da tek isteği ve beklentisi bu yöndedir.
Son olarak engelli bireylerin istihdam edilebilmesi için önemli bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; yayınlanacak olan EKPSS Tercih Kılavuzunun eldeki mevcut engelli verilerin (meslek, mezuniyet durumu vs.) baz alınması ve kadroların bu veriler doğrultusunda 6.500 – 7.000 sayılarında yayınlanmasıdır. Böylelikle tüm engellilerin hayatlarını daim ettirebilmeleri için gerekli istihdamları da kolaylaşacaktır. Tercih kılavuzunda yayınlanacak olan kadroların mevcut veriler haricinde yayınlanacak olması sadece göze hitap edecek olup hiç bir engelli adayının bu kadrolara atanamaması bu tür kadroların “hayalet kadro” olarak değerlendirilmesi anlamına gelmektedir. Kadro sayısının 6.500 – 7.500’den az olması engelli memur adaylarınca hiç bir şekilde kabul edilmeyecek ve kendilerine verilen sözlerin bir kez daha tutulmadığı düşüncesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur KÜLAHLIOĞLU İSLAM başta olmak üzere Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali KUMBUZOĞLU ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK’ e karşı oluşan güven duygusu iyiden iyiye sarsılacaktır.
Kaynak: www.memurlar.net