1. Anasayfa
  2. Haklar

Yetim Aylığı (Maaşı) Nasıl Alınır, Kimler Alabilir?

Yetim Aylığı (Maaşı) Nasıl Alınır, Kimler Alabilir?
Yetim Aylığı
0

Yetim maaşı, ölen bir kişinin çocukları ve eşine bağlanan ve SGK tarafından ödenen yardım amaçlı aylığa denir. Yetim aylığı almak için ölen kişinin SGK’lı olması gerekir. Maaş alan kişi sigortalı bir işe girdiğinde ilk sigorta primi ödendiği tarih itibari ile kesilir. Yetim maaşı almak isteyenler başvurularını SGK sistemi üzerinden yapmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlükleri aracılığıyla başvuru yapılmadı takdirde maaş alınamaz.

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim maaşı başvurusu yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine gerekli evraklarla gitmek gerekir. Yapılan başvuru onaylanırsa bir sonraki ay itibari ile maaş yatırılmaya başlar. Bu aylığa hem eşler hem erkek çocuklar hem de kız çocuklar başvuru yapabilir. Başvuru için SGK tarafından talep edilen belgeler;

  • SGK yetim aylığı başvuru formu
  • Vefat eden anne ya da babanın SGK hizmet dökümü
  • Vefat eden anne ya da babaya ait ölüm raporu
  • Maaş için başvuruda bulunan kişinin kimlik belgesi
  • Vesikalık fotoğraf
  • İkametgah belgesi
  • Ziraat Bankası hesap numarası

Yukarıdaki belgeler eksiksiz hazırlandığı sürece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ek belge talep edilmemektedir. Belgeler ile birlikte yerleşim yerinizdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine başvurduktan sonra, başvurunuz değerlendirilerek olumlu olanlar yetim aylığı almaya hak kazanır. Maaş bağlanması için vefat eden kişinin en az 5 yıllık sigortası ve toplamda en az 900 gün prim günü bulunmalıdır.

Yetim Aylığını Kimler Ne Kadar Süre İle Alabilir?

Yetim maaşı almaya hak kazananlar tarafından her ayın ilk günü belirlenen koşullar sağlandığı süre boyunca yatırılır. Başvuru onaylandıktan sonra maaş takip eden ayın ilk günü alınır. Yetim aylığı almaya hakkı olan kişiler;

  • Erkek çocuklar öğrenim hayatlarına devam etmedikleri durumda 18 yaşına kadar aylık alabilirler. Lise eğitimi alanlar ise 20 yaşına kadar maaş alırlar. Üniversite okuyan erkek çocuklar ise 25 yaşına kadar aylık almaya devam ederler.
  • Kız çocuklar evlenmedikleri ya da sigortalı bir işe girmedikleri sürece yetim aylığı almaya devam ederler. Evlendikleri ya da sigorta primlerinin yatırdıkları ilk gün maaşları kesilir.
  • Çalışma gücünü %60 ve üzeri kaybeden çocuklar ömür boyu aylıktan yararlanabilirler.

Yetim Aylığı Neden Kesilir?

Yetim aylığı kesilmesi için kız ve erkek çocuğa göre farklı durumlar vardır. Aylığın kesilmesi için de SGK’ya başvuruda olduğu gidilerek bilgi verilmelidir. Kesilmesi gereken maaşları bildirmeyip yatırılmasına devam ettirenler ceza ve yapılan ödemeleri geri ödemek zorunda kalacaktır. Haksız olarak yatırılan yetim maaşları durum tespit edildiği an itibari ile faiziyle birlikte geri alınır. Sigortalı olarak işe başlanması ya da evlenilmesi durumunda kız çocukların aylıkları kesilir. Erkekler için ise eğitim durumlarına göre en fazla 25 yaşına kadar maaş yatırılır.

Yetim Aylığı Yüzdesi Kaçtır?

Yetim maaşı yüzdesi herkes için aynı olsa da maaş miktarı vefat eden sigortalının maaşına göre değişir. Vefat etmiş sigortalının maaşının %75’i üzerinden çocuk ve dul maaşları belirlenen oranlarda verilir. Çocuklar için belirlenen oran %25’dir. Yani bir çocuk vefat eden anne ya da babasının maaşının %75’inin %25’i kadar maaş almaya hak kazanır.

Yetim Aylığı Başvuru Durumu Sorgulama

Yetim maaşı başvurusu sorgulama e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine www.turkiye.gov.tr adresinden giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri arasından yetim ve dul aylığı sorgulamayı bulabilirsiniz. Dilerseniz arama kısmına yazarak da kolaylıkla sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe müdürlüklerinden de sorgulama işlemi yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Alo 170 hattını arayarak da yetim aylığı sorgulama yapabilirsiniz.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş