1. Anasayfa
  2. EKPSS

ÖMSS 2012 mart ayında yapılacak


2

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Mart ayında yapılacak sınavla kamuda 20 bin engellinin işe alınacağını açıkladı. Şahin, Mart ayında yapılacak söz konusu sınavın engelli vatandaşların talebi üzerine, engelli kişilerin engellerine göre ayrı ayrı sınıflandırılarak yapılacağını söyledi.

Bakan Şahin, Mart ayında yeni bir sınav yapılacağını ve bu sınavla birlikte kamuda 20 bin engellinin daha istihdam edileceğini açıkladı. Şahin, Mart ayında yapılacak söz konusu sınavın engelli vatandaşların talebi üzerine, engelli kişilerin engellerine göre ayrı ayrı sınıflandırılarak yapılacağını söyledi.

Konuşmasında ayrıca, engelli vatandaşlara sunulan hizmetler hakkında bilgi veren Şahin, Eylül ayı itibariyle 339 bin 386 kişiye evinde özel bakım hizmeti verildiğini kaydetti. Şahin, 6 bin 147 engelli vatandaşın asgari ücret tutarında bakım ücretinin karşılandığını belirterek, 11 ilde de 124 yaşam evinin engellilere hizmet verdiğini kaydetti.

-Gören Göz Projesi-

Görme engellilere yönelik Gören Göz Projesi hakkında bilgi veren Yıldırım, ”Başbakanımız göreve başladıktan sonra bunu da Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerden başlayarak dağıtımını gerçekleştireceğiz. Gören Göz Projesiyle görme engelli vatandaşlarımızı hayata bağlayacak onların günlük ihtiyacını yapabileceği yanlarındaki, hayat arkadaşını cihaz onlara teslim edeceğiz” dedi.

Engellilere yönelik çalışmalarının angarya olarak görmekten vazgeçme zamanının geldiğini ifade eden Yıldırım, yol, bina, demiryolu, havaalanı yapımında mutlaka engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak mecburiyetinde olduklarını kaydetti.

Engelli vatandaşlara uygun yapılan havaalanının ödül aldığını anımsatan Yıldırım, ”Bizim yapmamız gereken iş, ödüllük iş haline gelmiş. Düşünün işin ne kadar ihmal edildiğini buradan anlaşılıyor” diye konuştu.

Bakan Yıldırım, operatörlerin reklamlardan yapacakları yüzde 10 tasarruftan artan paranın, engelliler için yapılacak projelere aktarılmasını istedi.

-”2012’de kentler engelliler için yeniden yapılandırılacak”-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelsizlerin engelini aşmak için büyük bir gayret gösterdiğini belirterek, herkes adına Bakan Yıldırım’a teşekkür etti.

Engellileri dışlayan, eve hapseden, toplumdan dışlayan her türlü anlayışı reddettiklerini ifade eden Şahin, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Özürlü Yasası’nı çıkartıklarını ve eğitim, sağlık, istihdamdaki fırsat eşitliğindeki engelleri kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yeniden yapılandığını anımsatan Şahin, bakanlıkla ilgili düzenlemeyi anlattı.

Son 10 yılda yakaladıkları rakamları vermek istediğini belirten Şahin, evde bakım hizmetlerinde 2011 Eylül itibariyle 339 bin 186 kişinin faydalanmasını sağladıklarını, 95 özel bakım merkezinde 6 bin 147 özürlünün asgari ücret tutarında bakım ücretinin karşılandığını söyledi.

Evde bakım yapılamayan 4 bin 634 özürlünün, 1 Ekim itibariyle 83 merkezde yatılı hizmet almasını sağladıklarını bildiren Şahin, şöyle konuştu:

”Umut Evi Projesiyle engelsiz yaşam merkezinde 11 ilde 124 yaşam evinde engellilere hizmet sunmaktayız. 7 Aile Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 445 özürlüye ve ailelerine gündüzlü bakım, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. 2002 yılı sonunda 262 bin 378 vatandaşımız maaş alırken bugün bu sayı iki katına çıkmıştır ve 527 bin 525 vatandaşımız bu maaştan istifade etmektedir. Engellilere ödenen toplam miktar 19 kat arttırılmıştır ; 2010 sonu itibariyle 1 milyar 495 milyon liraya ulaştı.”

Kamu ve özel sektörde istihdam edilen özürlü işçi sayısının 2002’de 10 bin 883’ten, 2011 Eylül ayında 30 bine ulaştığını ifade eden Şahin, kamu kurumlarının özürlü kadrolarında istihdam edilen özürlü sayısının 2002’de 5 bin 777 iken, bu sayının 20 bin 829’a ulaştığını, ama bunun da yeterli olmadığını anlattı.

Mart ayında özürlüleri işe yerleştirmek için yeni bir sınav yapacaklarını bildiren Şahin, engelli ailelerin isteği üzerine sınav sistemini değiştirdiklerini söyledi.

Şahin, ”Aileler, ‘görme, işitme ve bedensel engelliler aynı sınava girince başarılı olması mümkün değil’ dedi. Biz de bu sorunu çözmek için ÖSYM ve Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma başladık. Yeni bir yönetmelik çıkardık ve artık her biri kendi içinde sınava girecek. Haksız rekabetin önlendiği yeni bir sınav modelini hayata geçiriyoruz. İstihdamda boş olan işçi ve memur kadrolarına bu sınavdan sonra yerleşme olacak. Yaklaşık 20 bin boş kadromuz vardı. Bu sınavdan sonra bu sorunları çözeceğiz ve istihdamın da artık sorun olmadığı Türkiye için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Şahin, 2012’de engelli vatandaşların hizmete ulaşmadaki engelleri çözecek şekilde şehirleri yeniden yapılandıracaklarını söyledi.

-Diğer konuşmacılar-

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de, ”hayır projesi” olarak gördükleri bu proje için yaptıklarıyla umut inşa ettiklerini ifade ederek, umudunu kaybetmiş insanların tekrar hayata katılması için mücadele ettiklerini söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunu anımsatan Akdemir, engellilerle ilgili yürüttükleri projeleri anlattı.

Yaptıkları işleri anlatan engelli gençlerden İpek İpek ve Özkan Er, Başbakan Erdoğan’ı görmek istediklerini belirterek, Bakanlar Yıldırım ve Şahin’e yaptıkları çantaları hediye ettiler.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de, engellilerin çok büyük yetenekleri olduğunu ifade ederek, teknolojiyi ve sevgiyi kullanarak onların ulaşacakları en yüksek potansiyeli yakalamalarını sağlamanın gerektiğini bildirdi.

Ciliv, Turkcell olarak engelli vatandaşlar için yaptıkları çalışmaları anlatarak, daha büyük bir enerjiyle engelliler için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, engellilerin istihdam sorununun aşılmasında katkı sağlamaktan onur duyduklarını belirterek, ticari sorumluluk yanı sıra kurumsal ve toplumsal sorunlara önem vermek olduğunu söyledi.

Engelliler için yaptıkları projelere değinen Timuray, iletişim ürünleri ve hizmetleriyle engellilerin hayata entegrasyonuna önem verdiklerini söyledi.

İletişimin hayatın içinde daha fazla yer alması için bir proje başlattıklarını bildiren Timuray, ”Düşler Akademisi” projesine devam edeceklerini kaydetti. Timuray, ”Sosyal yatırımlarımızı Türkiye Vodafone Vakfı aracılığıyla yürütüyoruz. 2008 yılından bu yana Düşler Akademisi projesiyle engelli vatandaşlarımızın yaşamlarında engelleri aşabilmeleri, onları sosyal hayata kazandırmak en büyük amacımız. Şu ana kadar 620 mezun veren projemizle birçok engelli gencimiz aktif iş yaşamına katıldı. Bakış açımızı değiştirirsek onların hayatı da değişecek” diye konuştu.

Sempozyomun açılışında Vodafone’da çağrı merkezine evden destek veren 25 yaşındaki engelli Esra Kılıç, piyona çaldı. Kılıç, uzun süre iş aradığını ancak bulamadığı için çok üzülüğünü ifade ederek, proje kapsamında Vodafone’da çalışmaya başladıktan sonra ”Hayatta ben de varım” dediğini, bunun içinde tüm yetkililere teşekkür ettiğini söyledi.

Türksat Çağrı Merkezinde çalışan bir kızın yazdığı ”Yüzmeyi Sonradan Öğrenen Balığın Teşekkür Mektubu” okundu.

Türk Telekom Genel Müdürü Gökhan Bozkurt da müşterilerine değer katmak için var güçleriyle çalıştıklarına dikkati çekerek, engellilerle ilgili yaptıkları projeleri anlatarak, en önemli projenin ”Ben de varım” projesi olduğunu kaydetti.

Engellilere evlerinde çalışma imkanı veren bu projeye dahil olmaktan gurur duyduklarını bildiren Bozkurt, engelliler için gece gündüz çalışacaklarını ifade etti.

Türk Telekom tarafından oluşturulan spor merkezine giden engelli Betül Özen ile ilgili hazırlanan film gösterildi.

Konuşmaların ardından iş yaşamında başarı olan engellilere ödülleri verildi.
Kaynak

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    kalpler
    Kalpler
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Yorumlar (2)

  1. ziyaretinize teşekkürler,unutulmamak güzel şey,selamlar…

  2. A.Selam Ferzan Hanım.Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın