1. Anasayfa
  2. Sağlık

Felçli Hastalarda Kabızlık Sorunu ve Çözümü


0

Hareket fonksiyonu engellenen kişilerde vücudun bazı iç fonksiyonları da olumsuz etkileniyor. Bağırsak sistemindeki sorunlar bunlardan biri. Görünür rahatsızlığı olmayan kişiler için bile büyük önem taşıyan doğru beslenme, bazı vücut fonksiyonları engellenmiş kişilerde daha da önem kazanıyor. Felçli hastalarda genellikle yanlış beslenmeye bağlı bağırsak sorunu olarak kabızlık görülebiliyor. Kabızlık; haftada üç kez den az dışkılama haline veya üç gün ya da daha fazla süreyle hiç dışkı yapmama durumuna deniliyor.
Acıbadem Hastanesi Bakırköy Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya felçlilerde bağırsak problemleri ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Kabızlık alınan gıdalara bağlı olarak gelişebilir. Bunun için bol sıvı alınması, lifli gıdalarla (sebze-meyve ağırlıklı) beslenilmesi, kepek ekmeği yenmesi, beslenmede çeşitliliğe dikkat edilmesi, mümkün olabildiğince egzersiz yapılması gerekir. Bitkisel kaynaklı ürünler kabızlığı önlemede rahatlıkla kullanılabilir. Ama öncelikle doğal dışkılama tercih edilmelidir.”
Bol sıvı, lifli gıda ve egzersiz kadar, aynı saatte tuvalete gitme alışkanlığı yani tuvalet eğitimi de kabızlıktan kurtulma açısından önem taşıyor. Felçli hastalarda bunu sağlamak bakıcılarına düşüyor.

Prof. Dr. Kaya; “Kabızlık kanser, hipo-tiroid gibi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle öncelikle kabızlığı yapan neden bulunmalı, tedaviye daha sonra geçilmelidir” diyor.
Kabızlık kadar ishal de önem taşıyor. Prof. Dr. Kaya, ishali olan kişinin de süratle hekime başvurması ve ishal nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirterek, şunları söylüyor:

“Nedeni belli olana kadar, hastaya kesinlikle ishal kesici ilaç verilmemeli. Sıvı kaybı önlenmelidir. Ancak, sadece su yeterli olmayacağı için, su, şeker, karbonat karışımı sıvı içirilmelidir. Çocuklarda sıvı kaybı tehlikeli olacağından damardan sıvı verilmesi gerekebilir.”
Ayrıca, ağız ya da dışkı yolu ile bulaşan parazitlerin de bağırsak bozukluğuna neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Kaya; “Bağırsak asalakları, karın ağrısı, bulantı, kusma, ağza salya gelmesi, bağırsak tıkanması, anüste kaşıntı, emilim bozukluğu, kilo kaybı yapabilirler” diyor.

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir