İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akülü Tekerlekli Sandalyenin Ömrünü Uzatmanın Yolları Nelerdir?

Aküler:

En çabuk eskiyecek parça aküdür. Teknolojisi itibarıyla kurşun asit aküler boşalıp şarj oldukça içindeki kurşun plakalar erimekte, sıvı da özelliğini yitirmektedir. Akünün ömrünü uzatmak için, daha doğrusu kısaltmamak için, aküyü mümkün olduğunca her zaman şarjda bulundurmamız gerekli. Kullanmadığımız zamanlarda, özellikle gece yatarken hep şarja takalım. Bu şekilde aküyü sürekli dolu muhafaza etmiş oluruz.

Akülü sandalyenizi uzun süre kullanmayacağınız zaman da aracı şarjda bırakabilirsiniz. 3-4 ay şarj edilmeyen akülerde geri dönüşümü olmayan şekilde tahribat meydana gelir.

Şarj aleti:

Akülerin uzun ömürlü olması için şarj cihazının da iyi olmasında fayda var. Genelde kullanılan switch mode şarj cihazları kuru tip aküleri şarj etmek için kullanılıyor. Dikkat edilmesi gereken nokta şarj aletinin akü dolduğundan şarjı kesmesi ve akü boşalırsa tekrar şarj etmeye başlaması. Akülü sandalye saten yerlerden bu tip şarj cihazları bulunabilir. Bizim kullandığımız şarj cihazları kesintisiz güç kaynağı değildir. Bunları kullanan arkadaşlar varsa hemen düzgün bir şarj cihazı edinmelidir.

Motorlar:

Temizlik en önemli konu. Çünkü motorun üstü mesela bir çamur tabakası ile kaplı olursa ısındığında kendini soğutamaz ve arıza meydana gelir. Motorların üzerini her zaman temiz tutmaya özen gösterin. Zaten akülü sandalyeler çamurda zarar görebilirler. Tekerlek flanşı ile motorun çıkış mili arasında toz, çamur, çimen vs sıkışırsa bu hem fazla akım çekeceğinden akünüzü daha çabuk bitirir, hem de parçaların da zarar görmesine sebep olabilir.

Ön tekerlekler:

Ön tekerleklere en büyük zarar genelde bir engele hızla vurduğumuzda meydana gelir. Önce lastik zarar görür. Sonra sadme ön tekerlek rulmanlarına zarar verir. Bundan sonra da ön tekerlek maşasının sandalyeye bağlandığı noktaya yük biner. Şaseye zarar verebilir. O yüzden aracımızla seyahat ederken ön tekerleklerimizle sürekli engebelere hızla vurmamaya özen göstermeliyiz. Darbe almış ön tekerlekler, hele maşası eğrilmişse, sürüş ayarını etkiler ve motorlar ekstra yük bindirir. Bu da yine akülerin hızla tükenmesine yol açar.

Lastiklerin aşınması da sürüş performansını negatif yönde etkiler. Aşınmış lastikler yerle daha çok sürtünme yaratır ve motorlara yine daha fazla yük bindirir. Bu da yine akülerin daha hızlı bitmesine sebep olur.

Sonuç:

Unutmamak gerek ki akülere yük bindirecek her türlü etkiden korunmalıyız. Bunu için lastiklerimizi eskiyince değiştirmeli, ön tekerleklerin hem göbek rulmanlarının, hem de maşalarının rulmanlarının yağlı ve iyi durumda olduğundan emin olmalıyız. Aracı zorlamaktan kaçınmalı, bozuk yolda sürmemeli, ağır yük altına sokmamalıyız.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın