İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu Hastalıklara sahip olanlar Erken Emekli olabiliyor

Maluliyet kapsamında olan   hastalıklar, bu hastalıklara yakalananların erken emekli olmasını sağlıyor. Ancak bu hastalıklara yakalananlar belirli koşulları sağladıklarında erken emekli oluyorlar. Ayrıntılı açıklayacak olursak

Göreve başladıktan sonra çalışma gücünün belli bir oranını ya da görevini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettikleri için malul sayılan memurlar, gerekli şartları taşımaları halinde malulen emekliliğe hak kazanabilmektedirler.


Malulen emekli olunması için gerekli rapor

Sigortalı olarak göreve başladıktan sonra çalışma gücünün en az %60’ını veya görevini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetmiş olan memurlar, kendilerinin ya da kurumlarının isteği üzerine, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından yetkilendirilen sağlık kurulları tarafından haklarında düzenlenecek raporların SGK Sağlık Kurulunca uygun görülmesi halinde malul sayılmaktadırlar.

Öte yandan, çalışma gücünün %60’ını veya görevini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü, sigortalı olarak ilk defa işe girmeden önce kaybetmiş olanlar malul sayılmamaktadırlar.

Ayrıca, maluliyet oranı konusundaki nihai kararın SGK Sağlık Kurulunca verilmekte olması nedeniyle, memurunyeri.com olarak, hastanelerin sağlık kurullarınca haklarında düzenlenen raporlardaki bilgi ve ifadelerden hareketle memurların, malul sayılmalarına karar verildiği düşüncesine kapılmamaları gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Malul sayılmaya neden olan hastalıklar

Memurlar hakkında maluliyet kararı verilirken göz önünde bulundurulan hastalıklar arasında aşağıda belirtilenler de yer almaktadır.

-Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakli,

-Kanser,

-Kronik böbrek yetmezliği,

-Ağır elektrolit bozuklukları,

-Otizm,

-MS,

-Parkinson,

-Alzheimer,

-Demans,

-Sara,

-Astım,

-KOAH,

-Uyku bozuklukları,

Sindirim sistemi kanamaları,

-Ülseratif kolit,

-Kaşeksi,

-Kronik pankreatit,

-Kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar,

-Yardım olmaksızın yürüyememe,

-Travma sonrası stres ve obsesif-kompulsif bozuklukları,

-Kardiyolojik hastalıklar,

-Şeker hastalığı sonucu kişinin, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması

gibi durumlar, maluliyet bakımından değerlendirilmektedir.

Engelli raporu ile malullük raporu arasındaki fark

Engelli sağlık kurulu raporunda esas alınan ölçütler ile malul sayılmaya ilişkin sağlık kurulu raporlarda göz önünde bulundurulan ölçütler farklıdır. Engelli sağlık kurulu raporuyla, kişinin hastalıklarının tamamı birleştirilerek ve memurun tüm vücuduna ilişkin fonksiyon kaybı oranı belirlenirken; malul sayılmaya ilişkin raporda hastalıklar birleştirilmemekte ve en ağır hastalığına göre kayıp oranı belirlenmektedir.

Malul sayılan her memur malullük aylığı alamıyor

Haklarında düzenlenen sağlık kurulu raporlarına istinaden malul sayılan memura, malullük aylığı bağlanabilmesi için;

-Ya, en az 10 yıldan beri sigortalı olması ve primlerinin en az 1800 gün ödenmiş olması,

-Ya da, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olması ve primlerinin en az 1800 gün ödenmiş olması (sigortalılık süresi şartı aranmadan)
gerekmektedir.

memurunyeri.com

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın