İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Engelli ÖTV İndiriminde Yeni Dönem!

ÖTV zammı ile birlikte araç sahibi olmak isteyen engelliler artık daha ucuza araba alabilecekler. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni ÖTV oranlarını açıkladı. 1600 CC’ye kadar olan araçlarda ÖTV yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkacak. Açıklamanın ardından engelli araç alım şartları da değişecek. İşte Naci Ağbal’ın ÖTV açıklamasının detayları…

ÖTV zammı ile birlikte araba fiyatlarında yeni zam yolda. Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklamada, ÖTV’de yeni bir sisteme gidileceğini ve fiyata göre vergilendirme yapılacağını açıkladı. Karar Bakanlar Kurulu tarafından yayınlandı. Vergi artışı motor silindir hacmine bağlı olarak değişecek.

1600 CC’ye kadar olan araçlarda ÖTV yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkacak. 1600 – 2000 CC arasındaki vergi yüzde 90’dan yüzde 110’a çıktı. 2000 CC üzeri araçlarda ise vergi oranı yüzde 160’a çıkarıldı. Araç fiyatlarıda bu doğrultuda artmış olacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal otomobillerdeki yeni ÖTV oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Ağbal; 40 bin TL altındaki araçlarda vergi artışı olmadığını belirtirken aracın fiyatına göre vergilendirme yapıldığının altını çizdi.

ÖTV Artışı Engelli Vatandaşı Sevindirecek

Artan ÖTV zammı ile birlikte engelli vatandaşlar artık daha ucuza araç sahibi olabilecek. Bugün açıklanan karardan önce yüzde 45 ÖTV indirimi ile araç sahibi olan bireyler artık yüzde 60 indirim ile araç alabilecek. Engellilerin araç sahibi olması ile ilgili Naci Ağbal net bir açıklama yapmasa da ÖTV zammının engellileri sevindireceği belirtildi. Unutulmaması gereken konu ise alınacak aracın engellilerin şartlarını karşılayacak özelliklerde olması.

Maliye Bakanı Ağbal’ın açıklamasından notlar;

* Çok değerli görüşler geldi, ÖTV ile ilgili. Sistemde şu aşamada değerlendirme sonucu karar yayınlandı. 1600 cc’ye kadar olan araçlarda yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkardık.

* Yeni sistemin temel özelliklerinden bir tanesi azalan oranlı sisteme geçilmesidir. Sektörle önemli değerlendirmelerde bulunduk. 40 ila 70 bin TL arasında araçlarda yüzde 60 olan oran yüzde 50’a düşüyor.

* Çıplak satış fiyatı 40 ila 70 bin TL arasında yüzde 50’ye düşüyor. 40 bin TL’nin altındaysa vergi oranı yüzde 45’e düşüyor.

* İkinci grup 1600-2000 cc araçlar, 100 bin TL’nin altındaysa vergi oranı yüzde 100. 10 puan indirim yaptık. 2000 cc araçlarda fiyat aralığına gitmedik.

* Bu düzenlemede piyasadaki araçlara nasıl yansıyacak. 100 araçtan 96’sı 1600 cc’nin altındaki araçlardan oluşuyor. Yüzde 3-3,5’luk kısmı üzerinde. Düşük fiyatlı araçlarda vergi düştü.

* Fiyatı 40 bin TL’nin altında olan araçlarda vergi artışı olmadı. 100 araçtan 42’si vergisiz fiyatı 40 bin TL’nin altında. Piyasadaki 40 bin TL’nin altındaki araçlarda vergi artışı olmadı.

* 40 bin 1 lira olan araca 2 bin 300 TL zam gelmiş olacak. 70 bin TL olanın ise 4 bin 100 TL olacak. 40 bin ila 70 bin TL arasında olanlarda ise yüzde 40 oranında belirlenmiş oluyor.

* 70 bin 1 lira olan bir aracın yeni vergili fiyatını karşılaştırdığımızda 12 bin 390 TL artış yaşanmış oluyor. Piyasada satılan 1600-2000 cc araçlarda şöyle bir dağılım söz konusu her 100 araçtan 34’ünün fiyatı 100 bin TL’nin altında.

* 1600-2000 cc altındaki araçlarda 10 bin 280 TL oranında uygulanmış oluyor. Yüzde 66’sının fiyatı 100 bin TL’nin üzerinde. 26 bin 550 TL artış yaşanacak. Etkisi kabaca yüzde 6 oranında.

* Yeni sistemin hayırlı olmasını diliyorum. Yasal düzenlemenin bir an önce yapılması konusunda sektörün yoğun bir talebi vardı. Bugün itibariyle de vergi oranlarını da düzenlemiş olduk. Azalan vergi oranlarına yönelik sistem var.

* Öngörülebilirliği çok önemsiyoruz. Bundan sonraki süreçte yakın vadede otomotiv sektörü ile ilgili yeni düzenleme düşünmüyoruz. Yeni vergi düzenlemelerini yapma konusunda olumlu yaklaşımlarımız var. Türkiye önümüzdeki dönemde hibrit araç konusunda önemli bir noktaya gelecek.

* Bizim için otomotiv sektörü kritik bir sektör. Her türlü teşvik edici kararları alacağız. Amacımız yeni bir vergilendirme sistemine geçmekti. Piyasadaki anlık fiyat hareketlerini izlediğimizde bu artışın doğru olduğunu düşünüyoruz. Kanundan yetki almış olduk. Bu çerçevede yaptık.

* ÖTV düzenlemesinin bütçeye katkısı 3 milyar TL ama amaç gelir elde etmek değil, sistemin bozucu yapısını değiştirmek ve adaletli yeni vergileme sistemine geçmekti.

‘(DOLAR AÇIKLAMASI) KÜRESEL PİYASALARDAKİ OYNAKLIĞIN BİR PARÇASI’

* Kapsamlı bir şekilde başkanımız açıkladı. Dalgalanmalara karşı almakta olduğumuz tedbirleri anlattı. EKK olarak gerekli adımları atıyoruz, atmaya devam edeceğiz. Ekonomi olarak yatırım, üretim olarak kararlarımızı almaya devam edeceğiz.

* İçinde bulunduğumuz oynaklık küresel piyasalardaki oynaklığın bir parçası. Aynı şekilde duruşumuza devam edeceğiz. Başbakanımız Merkez Bankası kararı hakkında açıklamaları yaptı. Açıklamalar gayet net.

Engelli Özürlü Araç Alımı Şartları 2016

Engelli bireyleri topluma kazandırmak ve onların hayatlarına kolaylık sağlamak amacıyla birtakım kolaylıklar ve fırsatlar oluşturulmuştur. Bu fırsatlardan birisi de özürlü raporu vasıtası ile ÖTV’siz araç satın alınabilmesidir. Fakat bu haklardan yararlanabilmek için % 40 ve üzerinde engelin mevcut bulunuyor olması gerekmektedir.

Özürlü Araç Alımı Şartları:

Engelli özürlü raporuyla araç alımında % 90 ve üzeri raporu olanlar ÖTV indiriminin tamamından yararlanırlar. Durumu araç kullanmaya uygun ise kendisi değil ise en fazla üçüncü dereceye kadar akrabası veya özel şoförü kullanabilir.

Bunun dışında yani % 90 ve üzeri haricinde raporu olanlar ÖTV indiriminden kısmen yararlanabilirler. Ayrıca % 90 haricinde yalnızca ortopedik engelliler bu indirimden yararlanabilirler.

Özel ilaveler yapılmış yani özel tertibatlı araç kullanacak olanlar H sınıfı ehliyet sahibi olmak ve aracı sadece kendisi kullanmak zorundadır. Sol ayağı engelli olan özürlüler B sınıfı ehliyet ile kısmen ÖTV indiriminden faydalanarak aldığı otomatik aracı hem kendi hem de akrabaları kullanabilir. Ayrıca kendine ait olmayan her hangi bir otomatik aracı da kullanabilirler.

% 40 ve Üzeri Engelli Raporu ile Araç Satın Almak

% 40 ve üzerinde engele sahip olup ÖTV’den muaf olarak araç satın almak isteyen engelli bireylerin öncelikle engellerine yönelik rapor almaları gerekmektedir. Ayrıca bu rapor üzerinde de engelli bireyin engelinin özel dizayn edilmiş araçları kullanmasında bir sakınca olmadığına dair bir ibare bulunması gerekir. Bunlara ek olarak engelli raporu ile araç alabilmek için söz konusu kişinin H sınıfı ehliyete de sahip olması şartı aranmaktadır. Engelli bireyler bu iki belge ile herhangi bir galeriye gidip araç satın alabilirler. Diğer gerekli işlemler galeriler tarafından halledilebilmektedir.

% 90 ve Üzeri Engelli Raporu ile Araç Satın Almak

% 90 ve üzerinde engele sahip olan bireyler şayet engelleri el verdiği ölçüde araçları kendileri kullanabiliyorsa % 40 ve üzeri engele sahip bireyler ile aynı işlemler üzerinden araç satın alabilirler. Bunun dışında aracı kendisi kullanamayacak bireyler “ağır engelli” sınıfına girdiklerinden satın aldıkları aracı birinci dereceden üçüncü derecece kadar yakınları veya profesyonel şoförler kullanabilir.

Aracın satın alımı esnasında trafik tescil işlemi yapılırken aracı kullanacak yakın kişinin veya şoförün de kayıt altına alınması gerekmektedir.

engellilersitesi.com

Bir yorum

Bir yanıt yazın