İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Saç ve Kıl Koparma Hastalığı Neden Olur?

Saç ve kıl koparma hastalığının tıptaki adı ”Trikotillomani” olmakla beraber belirli bir nedeninin olmamasından dolayı hastalık dikkat çekiyor. Aslında bu hastalığın ortaya çıkmasının sebebi depresyondan kaynaklanabiliyor. Çevresel olgular, üzüldüğünüz durumlar ve psikolojik olgular bu hastalığın oluşmasını sağlayabiliyor.

Saç ve kıl koparma hastalığı yani Trikotillomani herkeste görülebilecek bir hastalıktır ve hastalığının farkına varılmadığında daha kötüye ilerleyen birçok hasta mevcuttur. Bu sorun kişisel değil toplumsal bir sorundur. Düşünür müsünüz? Bir ailenin çocuklarında olan bu ”Ben buradayım” diye bağıran hastalığı göremeyecek kadar vurdumduymaz olması ne kadar toplumsal bir sorun!

11-13 yaş aralığında başlayan bu hastalığın nasıl hissettirdiği sorulduğunda rahatlatıcı olduğunu tanımlayan birçok hasta var olmakla beraber bundan zevk duyduklarından söz etselerde bu hastalıktan kurtulmak istediklerini de daha ağır bir şekilde dile getiriyorlar. Derilerinin artık iltihaplanmasından ve görünüşlerinden oldukça rahatsız olan bu hastalığa sahip kişiler kendi dürtülerini durduramazlar ve bu urum hiç kimse tarafından anlaşılamayınca daha da beter hale düşebilirler. Bu yüzden mutlaka saç ve kıl koparma hastalığına sahip kişileri anlamak onları güzel sözler ile teşvik etmelidir insan. Ayrıca bu hastalığa sahip olan birçok kişi kopardığı kıl veya saçları yutarak midelerinde biriktirirler, bir gün o kıl ve saçlar bir yumağa dönüşüp bağırsaklarda ciddi sorunlara yol açıp öldürücü boyuta gelebilir.

Bu hastalığın neden başladığına kimse net bir neden bulamasa da birçok insan psikolojik travma olarak yorumluyor. Kişinin geçirdiği bir travma ya da depresyon halinde ortaya çıkabilecek olması fikri şuana kadar en kafamıza yatan nedenmiş gibi görünüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın