İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir Engellinin EKPSS (ÖMSS) serüveni, Nasıl Memur oldum?

EKPSS (ömss) SERÜVENİM
Örtünürüm umutları karamsarlık yağarken düşüncelerime bir varmış bir yokmuşluğun bilmecesinde çırpınır söylemlerim…

Sizlerle her geçen hafta kendi deneyimlerimden de yola çıkarak edindiğim bilgileri paylaşıyorum. Ve sizlerden çok güzel dönütler alıyorum bunlarla ilgili sizlere çok teşekkür ederim.  gönderdiğiniz yorumlarda,  karşılıklı iletişimlerimizde şunları da farkettim  engelli camiasının sakinler bir çok alanda bilgi yetersizliğine sahip ve haklarının tam olarak neleri kapsadığını bilmiyor ve buda beni daha fazla araştırmaya yönlendiriyor verdiğim bilgilerin yararının olduğunu  somut olarak görmemi sağlıyor.

Bu hafta sizlerle EKPSS (ÖMSS-EMSS) sınavıyla ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum .. bu konuyu da kendi ömss serüvenimin içerisinde hikayeleştirerek anlatacağım .

ÖMSS şimdi ki adıyla EKPSS umut ışığı bir nevi engelli kesimlere hayatta bir olmakla yarım olarak nitelendirilmenin arasında kalmış bir çok insanın birler içinde tam olma fırsatını yakaladığı parasal bağımsızlığa erişme fırsatını bulduğu ve toplumun genel yargısıyla devlete kapağı atma girişimi (devlet işe girdikten sonra dünyayı umursamama organı değil millete vatan sevgisiyle hizmet edilecek yerdir.)

Sınavı bir internet sitesinde gezerken farkettim ve umudun ilk ışığı doğmuştu ufukta başka insanların üniversiteler bitirip gireceği sınavlardan sonra atama bekleyerek girebileceği devlet memurlıuğuna ben lise mezunu olarak gireceğim bir sınav sayesinde alınacaktı babam ve amcam ise ilk okul mezunu oldukları için ilköğretim mezunları ile birlikte kuraya katılacaktı .tabi bu bilgiyi yardımı dokunur  diye bu kategorilerdeki tanıdıklara hemen ulaştırdım daha sonra başvuru süreci ile ilgili takvim ve başvuru yöntemleri ile ilgili açıklamaları bekledim bu arada da lise hayatımın son senesi olduğu için öss’ye hazırlanıyordum .

Başvuru süreci başladığında aldığım bilgiler yayımlandı benim belgelerim hazırdı ama şu belgelerde ve başvuruda sorun çıkan arkadaşlarım oldu.
-süreli belgelerin sınav tarihine kadar geçerlilik süresinin dolması
-raporların kopyalarının aslı gibi onayını almaması
-sınav senesinde mezun olacak öğrencilerin okullarının mezun olabilir belgelerinin vermeme ihtimali (bu ihtimal eğer çok kötü bir öğrenci değilseniz pek olmuyor )
-engelli kişinin iletişim gücü iyi değilse diyolog eksikliği ( eğer iletişim kurmakta zorlanıyorsanız yani duymakta görmekte güçlük çekiyorsanız konuya hakim yakınınızla birlikte başvuru yapın)

Daha sonra ASPB il müdürlüğünde işim bitince okulumdan başvurumu ösym ye göndererek 7 aylık marotonun ilk aşamasını geçtim.

Artık sınav vardı önümde biraz korku biraz yaşın verdiği umursamama hali bolca hayal sınavda konular ne nasıl çalışırım soruları kafamı karıştırırken konu dağılımları ile ilgili bir açıklama daha yapıldı ve önümde bir harita belirdi bu alanda birkaç yayım evi özellikle kpss ile ilgilenenler konu anlatımı soru bankası gibi bir çok ayrı kategoride kitaplar cd şer piyasaya sürdü bu materyaller genelde büyük puntolu idi bende bir yayım evinin bir kitabı ile başladım bunun yanında sınavdan 3 ay öncesi MEB kursu başladı (kursların başlama tarihini il müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz) MEB den ayrı olarak da özel dershanelerin bir kaçı kurslar yapmaya başladı …

Saat geçti gün geçti hafta geçti ay geçti sınav vakti çattı geldi.

Sınava girerken ağır heyecan oluyor insanda belki hayatının geri kalanının belirleneceği 1 2 saat ancak dünyanın sonu değil fırsat her an bulunur bunu çabuk atlattım ve sınava girdim ve güzel geçti sonrasında sınavların açıklanmasını bekledik bir ay kadar açıklandığında aldığım güzel puanım hem emeklerimin karşılığı hem de ekilen umutların ilk filizleriydi.

Açıklama sonrası bir süre tercih kılavuzu ev tercihlerin başlamasını bekledik bu sınavda ÖSYM amca 15 tane hakkım olduğunu söyledi ve dikkatli davranmam gerektiğini belirtti çünkü kendi niteliğime uyan işler yerine engelimden dolayı yapamayacağım işleri yazarsam ve gelirse bu işlere kabul edilmeyeceğimi ve puanımın yanacağını öğrendim sınav sonrasında da 1 ay kadar bekledikten sonra atamalar netleşti ve bir kurumun merkez teşkilatına atandım buraya belge ulaştırmak için koşuşturma başladı kurumun oluşturduğu komisyondan onay almakta stres etkenlerinden tabi

Sonunda tam 7 ay sonra tebligatım geldi işte o an o güne kadar yaşadığımdan daha farklı olarak artık bir olduğumu yarım kalanın tam olduğunu anlamıştım bağımsızlığın sadece serbest hareket etmeden ibaret olmadığını düşüncelere değerin statülere dayandığını farkettim.

Ve bugün işime başlayalı TAM BİR YIL OLDU bu yazıyı bugün yazmak istedim çünkü ben bugün ASİL olarak memur olduğumu anladım ve duygularımı sizlere bilgilendirme maksatlı bir hikaye ile anlatmaya çalıştım.

YİNE UZUN BİR YAZI OLDU ANLAYIŞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Soru ve görüşleriniz için iletişim adresi:
eroloztamur@gmail.com
https://twitter.com/eroloztamur

UYARI:Bu köşe yazısının telif hakları Erol Öztamur‘a ve yayın hakları engelsizdunyam.org’a aittir. “www.engelsizdunyam.org” biçiminde aktif bağlantı kurularak, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın