İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ÖMSS’de özür gruplarına özel soru hazırlanıyor



ÖMSS kurslarının açılmasında sona yaklaşılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, kurum olarak 29 Nisan’da gerçekleştirilecek Özürlü Memur Seçme Sınavı’na (ÖMSS) yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, engellilerin her birinin kendi özür grubuna özel hazırlanmış sorularla bu sınava girmesine yardımcı olacaklarını söyledi.


Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özürlü Memur Seçme Sınavı’nın, 29 Nisan 2012’de ÖSYM tarafından yapılacağını söyledi.
Araştırmalarına göre, dünyada ÖMSS’nin bir benzerinin olmadığına işaret eden Çiftçi, ”Bunu söylerken, memur sınavı şeklinde uygulama hangi ülkelerde var, buna da bakmak lazım. Çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), bizim ülkemize özgü bir çalışma” dedi.

Türkiye’de memuriyete bir sınavla girildiğini ancak ortada engellilere yönelik şimdiye kadar yapılan bir uygulama bulunmadığını anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:
”Memuriyete herkes sınavla giriyor fakat bir görme engelli, bir işitme engelli, bir zihinsel engelli, bir bedensel engelli görebilenle, işitebilenle, kolu, eli çalışabilenle aynı şartlarda rekabet etmek durumunda kalıyordu. Bu da büyük bir haksızlığa sebep oluyordu. Bunu gidermeye yönelik geçtiğimiz aylarda yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikle birlikte Özürlü Memur Seçme Sınavı, aynı KPSS gibi bir sınav yöntemi getirildi. Bu da 29 Nisan’da yapılacak.”

-Özür grubuna göre, özel hazırlanmış sorular-
Genel müdürlük olarak bu sınava yönelik destek çalışmaları yaptıklarını bildiren Çiftçi, şöyle konuştu:
”Engellilerin her birinin kendi özür grubuna özel hazırlanmış sorularla bu sınava girmesine yardımcı olacağız. ÖSYM Başkanlığı’na bu anlamda destek veriyoruz. Örneğin görme engelliler için orada 4-5 farklı modelle sınava girme imkanı olacak. Az görenler için 15-20 puntoyla hazırlanmış sorular, daha iri yazılar yer alacak. Yine işitme engelliler her kelimeyi rahatça anlayamıyor. ‘Ayakkabı’ kelimesini biliyor ama ‘pabuç’ kelimesini bilmiyor. Biz de sınavda ‘pabuç’ kelimesini kullanmayacağız. Bunun gibi özel sorular hazırlanıyor şu anda.”

Sınavın en az lise mezunu seviyesi için düzenlendiğini, lise mezunu olmayan engellilerin rayla devlet memuru olabildiğini belirten Çiftçi, ”Sınava girebilecek engelli arkadaşlarımıza ÖSYM Başkanlığından, ÖSYM’nin sitesinden ve bizim genel müdürlüğümüzün sitesinden konuyu takip etmelerini öneriyoruz. Çünkü bu konuyla ilgili sınav başvuru merkezlerinin nerelerde olacağı, sınavda sorulacak soru tipleri, bütün bunlar buralarda açıklık kazanacak” diye konuştu.

-ÖMSS hazırlık kursları açılacak-
Genel müdür Çiftçi, bir yandan da ÖMSS için hazırlık kursları açmayı planladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: ”Büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde bu kursların da açılışını yapacağız. Türkiye’nin her tarafında Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri kanalıyla bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Şu anda bunun görüşmeleri devam ediyor. Bu kurslardan sonra öyle ümit ediyoruz ki devlet kadrolarında boş özürlü kadrosu kalmaz. Ümidimiz bu. Sınav şu anda 2 yılda bir yapılacak şekilde planlanıyor. İhtiyaca göre, daha sık veya daha da geç olabilir. Hem kadrolardaki boşluk durumuna göre hem de talebe göre ayarlanacak.”

Kaynak

3 Yorum

Bir yanıt yazın