İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Engelliler sağlık raporunu daha kolay alabilecek

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle, engelliler 20 iş günü içerisinde raporlarını alabilecekler.

Yönetmeliğin getirdiği yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”le engelliler için çok önemli yenilikler getirildiğini ifade etti. Bu yönetmelikle verilen özürlü sağlık kurulu raporlarının, özürlülere verilen pek çok hak ve hizmetlerden yararlanması için esas belge niteliğinde olduğunu dile getiren Köksal, yönetmelik çıkmadan önce sağlık kurulu raporu alımında yaşanan sıkıntılar yüzünden bazı engellilerin kendileri için sağlanan hak ve hizmetlerden yararlanamadığını belirtti.

ENGELLİLERE MÜJDELİ HABER
Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim bakanlıklarının da işbirliğinde hazırlanan yeni yönetmelikle bu sorunların ortadan kaldırılmaya çalışıldığını anlatan Köksal, yönetmelikte “tüm vücut fonksiyon kaybı oranı” yerine “özür oranı” kavramının getirildiğini söyledi. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı nitelendirmesinin, uygulayıcılar arasında çeşitli zorluklara yol açtığını ve yanlış algılamalara neden olduğunu kaydeden Köksal, uygulamalardaki farklılıkların ortadan kaldırılması için “özür oranı” kavramının getirildiğini vurguladı.

Eski yönetmelikteki “Ağır özürlü” kavramının da değiştirildiğini anlatan Köksal, “Yeni düzenlemeyle yüzde 50 oranında özür oranı olan kişilerin de ’ağır özürlü’ olarak kabul edilmeleri sağlandı” dedi.

Özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin belirlenmesinin de doğrudan Sağlık Bakanlığı’na bırakıldığını ifade eden Köksal, bu konudaki değişikliklerin de internet üzerinden duyurulmasının sağlanacağını dile getirdi. Köksal, engellilerin ihtiyaç duymaları halinde yeni yetkili hastanelerin kolayca belirlenebilmesi ve kısa sürede ilgili kurumlara duyurulmasının sağlandığını kaydetti.

Raporlarda fotoğraf bulunma zorunluluğunun da 7 yaştan 15 yaşa çıkarıldığını anlatan Köksal, “Nüfus cüzdanlarında 15 yaşından büyükler için fotoğraf yapıştırılması zorunluluğu bulunduğundan, bu düzenleme ile özürlü sağlık kurulu raporları arasında paralellik oluşturuldu” diye konuştu.

Kurumların talep etmesi halinde engellinin çalıştırılamayacağı işlerin niteliğinin belirtilmesinin de hükme bağlandığına işaret eden Köksal, engellilerin istihdam alanlarının belirlenmesindeki yanlış anlamaların giderilebileceğini bildirdi. Köksal, şöyle konuştu.

“Yeni yönetmelikle engellinin özür durumunun zaman içinde değişme ihtimali olduğu durumlarda engellinin içinde bulunduğu durumunu esas alan özürlü sağlık kurulu raporu verilmesi zorunluluğu hükme bağlandı. Böylece engellilerin hak ve hizmetlerden yararlanması için aylarca beklenmesinin önüne geçilmiş oldu. Ayrıca özürlü sağlık kurulu raporlarının başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılması zorunlu oldu. Böylece engelliler bu kadar kısa bir sürede sağlık kurulu raporu alabilecekler.”

ÖZÜR GRUPLARI UZMANLARCA TESPİT EDİLECEK
Engellilerin özel eğitim almaları için daha önce yüzde 40 oranında özürlü olmaları zorunluluğu bulunduğunu anlatan Köksal, yapılan düzenlemelerle yüzde 20 oranında özrü bulunan çocukların da özel eğitimden yararlanabileceklerini belirtti.

Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve sürekli raporlara sahip engellilerden kurumlarca yeniden rapor istenmesinin de önüne geçildiğini bildiren Köksal, ayrıca engellinin istediği sayıda rapor nüshası alabilmesinin sağlandığını söyledi.

Yönetmelikle raporlarda yer alan engellilerle ilgili bilgilerin elektronik ortamda Ulusal Özürlüler Veritabanına aktarılmasına ilişkin sistem geliştirilmesi çalışmalarının da hükme bağlandığını bildiren Köksal, bu çerçevede engellilere ilişkin çalışmaların daha düzenli yapılabilmesinin, bilgilerin ulusal özürlü veri tabanında doğru biçimde yer almasının ve Türkiye’de doğru istatistiki verilerin oluşmasının önünün açılabileceğini ifade etti.

Düzenlemeyle ilk kez özür grubunun uzman hekimlerce tespit edilmesi hükmü getirildiğini ve Sağlık Kurulu Raporunun arka yüzünde özür gruplarına yer verildiğini dile getiren Köksal, şunları kaydetti.

“Bu durum ülkemizdeki özürlü vatandaşların özür gruplarına göre sınıflandırılması ve özür gruplarına göre politikalar doğru bir şekilde geliştirilmesini sağlayacak. Ayrıca ’Özür Oranları Cetveli’nde de çeşitli özür durumlarında özür oranı arttırıldı. Böylece özürlülerin lehine önemli değişiklikler yapılmış oldu. Önceki yönetmelikle getirilen sistemlerin uygulayıcıya açıklamalı örneklerle desteklenmesi yapılmamıştı. Bu nedenle özür oranlarında önemli düşmeler olduğu Başkanlığımıza özürlülerle çalışan sivil toplum örgütleri tarafından iletilmişti. Uygulamada yaşanan bu sorunların çözümlenmesi için yönetmelikte yer alan bölümlere açıklamalar, ek tablolar ve örnekler getirilerek sistemin daha anlaşılabilir ve algılanabilir hale getirilmesi sağlandı. Özürlü sağlık kurulu raporu içeriğinde yer alan tüm bölümlerde özellikle özürlü vatandaşların yoğun olarak sorun yaşadıkları ’göz, ortopedi, kulak-burun-boğaz’ bölümlerinde özür oranlarında özürlüler lehine değişiklikler yapıldı.”



Kaynak
Resim

2 Yorum

  1. Kurul raporunu 10-15 gün içerisinde zaten alıyorduk.Bence engellilere verilecek en büyük müjde kullandıkları cihazların tamamının devlet tarafından karşılanması olurdu.Şöyleki benim iki tane s/n tipi çok ileri derece işitme engelli evladım var.Evlatlarıma yazılan iki dijital cihazların fiyatı 7000 ila 8000 tl civarında.Maaşım 900 lira civarında gelde işin içinden çık.Neymiş ben sigortalıymışım..Dip not olarak da ben çocuklarımın daha iyi bir eğitim alabilmeleri için 14 yıl çalıştığım ANKARA dan ESKİŞEHİR e taşındım..Saygılarımla.

  2. Diyorlar ki fotoğraf yaşı 7 den 15 e çıkarıldı.Hikaye benin 1 yaşındaki çocuğumdan dahi fotoğraf istendi.Uygulamalarının keyfi olduğunu dahi söyledik ama nafile.Çalışanlar okumaktan aciz.Sen okuduğun da da anlamaktan aciz..Saygılarımla

Bir yanıt yazın