İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Engelsiz Dünya

 ENGELSİZ DÜNYA
Çaresizliğim, benden önce düşer caddelere
Her köşe başında, kimsesizliğimle buluşurum
Gidecek hiçbir yolu yoktur, adımlarımın
Beyaz bir karanlıkta kaybolurum
Kaldırım ortasında, dikili ağaç
Cadde ortasında çukur
Dar asansör
Dik merdiven
Sıralanırken çevremde
Sahipsiz bir bavul gibi düşerim, şehirlere
Kör, sağır, dilsiz bir dünyada şaşar yolum
Yine de
Vazgeçmem var olmaktan
Bilirim sokakların, dilini
Çözerim denklemini, durakların
Susarak ta, neler neler anlatırım
Gözlerimle duyar
Ellerimle konuşurum
Ve
Eylül yaprakları savrulur
Engelsiz bir dünyaya doğru
Yaşama tutunurum
İlknur HAN (Çankırı Lisesi Rehber Öğretmeni )
(Bu şiir ” Engelsiz Türkiye” Projesine ithaf edilmiştir)
Karikatür:Alıntıdır

NoEngel Yorumu:
Ne demiş şiiri yazan değerli öğretmenimiz, “Beyaz bir karanlıkta kaybolurum”  ne güzel söylemiş,ne kadar anlamlı  değil mi? Engelli olmak birçok insanın normal hayatında olan kolaylıkla yapılabileceği herşeyin bir anda ne kadar zorlaştığını anlatmak istemiş.Örneğin bir merdiven çıkmak normalde ne kadar basittir, ama biz engelliler için sanki koca bir dağı tırmanmak ile eşdeğerdir. Hatta imkansızdır. Bu imkansızı tek başımıza başaramayacağımıza göre, sizlerin manevi desteği bizleri her türlü engeli aşmada yol gösterecektir. Belki merdivenleri çıkamayız ama sizin kalbinizdeki o merdivenleri çıkabiliriz.Yeter ki bize o imkanı verin,destek verin ama acımadan,hakir görmeden,hakkettiğimiz için değer verin.Başka bir isteğimiz yoktur sizlerden. Herkese sevgi ve saygılarımı sunarım.Sağlıcakla ve mutlulukla kalın…

22 Yorum

  1. geçtiğimiz günlerde yolda bir beyefendi ben tam kaldırıma çıkmak isterken yardım etti.ama öyle mahçuptu ki…kaldırımların bize göre olmadığını bunun için de yardım etmek istediğini söyledi.galiba alınıp gücenmemden çekindi.bense defalarca teşekkür ettim.çünkü o anda bu yardıma çok ihtiyacım vardı.keşke herkes o beyefendi gibi olsa…

  2. Sevgili Noengel,şiir de verdiğin
    mesajda alınmıştır!Zaten olması gereken…Tarafıma verdiğin destek
    için ne kadar teşekkür etesem az kalır.Şimdiden iyi hafta sonları dilerim…SEvgilerrr

  3. şiir çok güzelde keşke böyle olmasa kşke bu şiiri yazması için bunların söylenmemesi için böyle olmaması için bişiler yapabilsek ve bu tür düşünceler olmasa engeller olmasa
    ama bir atasözü vardır olsalarla koysaları ekmişlerde hiç bitmiş

    keşkeler boşuna değiştiremedikten sonra

    ya ben bu tür durumlarda ne söyleyeceğimi anlatamıyorum düşünceler beynimde yankılanıyor ama şu çazesizlk yokmu iliklerimde hissettiğim o çaresizlikleri yaşama neden olan başkalarının çaresizliği beni bitiriyor

    olmasa diyorum olmasın bu çaresizlikler çaresiz kalmasın kimse diyorum ama olmuyor olmuyor olmuyor

    kardeşim şiirin beni aldııııı götürdü taaaa nerelere
    umarım saçmaladığımı düşünmezsin anlabiliyormuyum içimden geçenleri bilmiyorum ama ah yine bu keşkelerrrrrr

  4. sevgili noengel,şiirin altındaki yazın beni çok üzdü bizi hakir görmeden acımadan değer verin demişsin,tabiki öyle birşey olamaz,bizim gönlümüz herkese açık nasıl olursa olsun yeterki iyi niyetli ve dürüst olsun,ayrıca hakir görülüp acınmayı değil engellere rağmen hayata bağlılığınızı takdir ve hayranlıkla alkışlıyoruz,arada çıkar tabi kendini bilmez insanlar asıl onlar acınmayı hakediyorlar,selamlar…

  5. şiir gerçekten çok güzel! Bizim kalbimiz sizlere hep açık,sonuna kadar hiç vazgeçmeyin tırmanmaktan,yaşamaktan..her yolu çoğu insandan daha bilinçli yürüdüğünüzü,her şeyi çoğumuzdan güzel görüp duyduğunuzu düşünüyorum.
    sevgiler

  6. ''Belki merdivenleri çıkamayız ama sizin kalbinizdeki o merdivenleri çıkabiliriz.'' demişsin bunda çok haklısın…biz sizi gönlümüze almak için merdiven gibi bi engelde koymuyoruz:) Sevgiyle kalın inş.

  7. ne diyeceğim bilemedim ben ama hak edilen değer herkese verilmeli ayırt edilmeden ,sınıflandırılmadan
    hakir görülmeden değilmi?
    yeterkiii gönül enğellisi omayalım rabbim bizi onlardan etmesin

  8. Çok güzel anlatılmış duygular..çok anlamlıydı okuduğum şiir.

    Sabah uyandığım da bir yerim ağrıyorsa, yapacağım işlerde bu ağrı beni engelliyor ve işlerimi tam istediğim şekilde yapamıyorsam.

    Öfleyip, püflerdim..
    Şimdi bir yerim ağrıdığında şükrediyorum. Allahım beni bu kadar bir ağrı ile güne başlattığın için sana şükürler olsun diyorum..

    Ya bunu hergün yaşayan arkadaşlarım.

    Her gün bizler için çok kolay ve önemsiz gelen şeyleri , başarmak için, çok daha fazla ,zaman , emek ve güç harcayacak olan arkadaşlarım.

    Allahım hepsine , güç , sabır ve anlayışı dostlar nasip etsin..

  9. Merhaba canım arkadaşım;

    Bir fikrine katılmadığımı belirtmekle başlamak istiyorum, canım arkadaşım..

    Lütfen, sen ve ben, siz ve bizler gibi ayırım ifade eden, ayrılıkçı sözlerden kaçınmanı istiyorum.

    Neden böyle bir şey söyledim ve bunu senden istiyorum? Bu dünyada yaşayan hiç kimse mükemmel değildir. Yani, bilinen ve bilinmeyen insani vasıflara tam olarak sahip kimse yoktur. Mükemmellik ve kusursuzluk Allah'a mahsus bir durumdur.

    Bunu böylece özetledikten sonra, gelelim (senin tabirinle) bizim durumumuza; Hangimiz kusursuzuz, hangimiz tamamen engelsiziz ki, hepimizin farklı farklı ve değişik oranlarda eksiklik ve kusurlarımız vardır. Engellilik sadece, insanın belirli organlarının olmaması olarak düşünülmemeli. Bir insanın tüm organları sağlam olsa bile, başka yönlerden eksik ve noksanlıkları olabilir.

    Bu durumu böyle düşünecek olursan, sizler dediğin, bizlerin de sahip olduğumuz engellerden dolayı, erişmekte zorlandığımız nice şeyler bulunduğu, bunun yanında da bizler bu konuda zorlanırken, bedensel engeli olan sizlerden bir çoğunun ise bizdeki engele sahip olmaması nedeniyle kolayca bizim zorlandığımız şeylere sahip olabildiğinizi göreceksiniz.

    Bu nedenle, bedensel engele sahip olmayan bizlerin de, kendi engellerimizi farkedip, biz siz ayrımı yapmadan bir birimizi kucaklamamız, sizlerin de aynı şekilde davranmanız gerektiğini vurgulamak isterim.

    Burada bu vurguyu yaparken, senin böyle düşünmediğin anlamını çıkarmıyorum. Sadece, bu düşüncenin ifade edilmemesinden dolayı, bu fikri ortaya koyuyorum. İfade edilmeyen bir fikir nedeniyle, kişiler bu fikre sahip olunmadığı izlenimine kapılabilir. Bunu bu nedenle vurgulamak istedim..

    Canım arkadaşım, ilk cümlemde senin fikrine katılmadığımı belirtmiş olsam da, her türlü fikre saygı duyduğumu, fikirlerin ifade edilmesi gerektiğini savunduğumu sen herkesten daha iyi biliyorsun. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

    Sözün özü; Hepimiz biriz, hepimiz engelliyiz..

    Sevgiyle kal, canım arkadaşım.. 🙂

  10. Sevgili İçimde ki Yolculuk,
    Çok haklısın içimde ki yolculuk.Ayrıca gönül engellisi olmak engellerin en kötüsüdür. Değerli yorumun için teşekkürler.

    Sevgili EBruli,
    Bu güzel dileğin ve yorumun için teşekkürler.

    Sevgili DBP,
    Güzel tespit arkadaşım.Sizlerde o merdiven engelini hiç görmedim. Hep samimi ve içtendiniz.Değerli yorumunuz için teşekkürler.

    Sevgili Siyah Kelebek,
    Kalp herşeyi hisseder.Kalbimiz iyiye,güzele yönelikse sorun yoktur.Hep kalbi güzel olanların yanında olmak dileğiyle.Değerli yorumun için teşekkür ederim.

    Sevgili Peri.susamurum,
    Bu güzel düşünceleriniz beni mutlu etti.Bu güzel düşünceleriniz ve yorumunuz için teşekkürler.

    Sevgili Ferzan Hanım,
    Hayatta bazen yaşadığımız olaylar bunu bize söyletendir.Tabi yüreği engelsiz insanları bu yorumdan ayrı tutuyorum ama her insanda bir olmuyor malesef.Ne kadar istemesekte tam güneş bizim için doğuyor derken, bir bulut güneşin önünü kapatabiliyor.Bazen beklemek,sabretmek lazım.İşte bizim hayatla mücadelemizde böyle anlarda pes etmeden, doğru bildiğimiz yolda devam etmekle geçiyor. Bunun için sizin gibi değerli insanların desteği bizi ayakta tutuyor. Değerli yorumunuz ve desteğiniz için teşekkürler.

    Sevgili Ayliz,
    İnan ki duygularını çok iyi anlıyorum.Asla saçmaladığını düşünme.Sen içinden geçeni yazman doğallığındandır. O yüzden biz çaresiz değiliz ama çareler için çözüm önerileri bizi bu hayat mücadelesinde daha kararlı kılmaktadır.Değerli yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkürler.

    Sevgili Belgzarnne,
    Merhabalar.Şiiri beğendiğinize sevindim.Değerli yorumunuz için teşekkürler.

    Sevgili Ayşegül,
    Şiirdeki mesajı aldığına sevindim değerli arkadaşım.Ayrıca destek için hiç çekinmeden sorularını sorabilirsin.Ben herzaman için yardıma hazırım.Yeterk içekinmeden sorularını,isteklerini ilet.Değerli yorumun için teşekkürler.

    Sevgili Sihirli Sepet,
    Bazen insanlar çelişikiye düşüyor.Hani yardım etsem yanlış mı anlar diye.Ama içinde gerçekten yardım etmek isteyen,temiz duygulu bir sürü insanımız var.Biz işte acımamı yoksa normal bir yardım etme isteğimi o bölümde tereddütler yaşıyoruz. Hani normalde yardım edilecek bir konu var ,edilmeyecek te.Örneğin kaldırıma sizin tek başınıza çıkmanız imkansız bu konuda kuşkusuz yardım edilmesi gerekir ama sizin yapabildiğiniz bir başka konuda ısrarla yardım edilmek istenmesi sizi rencide edebiliyor.Hiç bişeyi başaramıyormuş gibi davranılması bizleri üzer.
    Değerli yorumunuz ve ziayretiniz için teşekkürler arkadaşım.

    Sevgili Doğa,
    Ufak,tefek sıkıntılarımızda bizden daha kötü durumda olanları düşünmek en mantıklısı yoksa herzaman şikayet etmekten başka elimize geçen bişey olmaz,bizede moral bozukluğundan başka bir şey kazandırmaz. Değerli yorumun ve güzel duan için teşekkürler kardeşim.

  11. Canım arkadaşım Arzu.
    Öncelikle merhaba,
    Sizler ,bizler konusunda ki sözlerime katılmadığını belitmişsin. Sizler bizler derken benim asıl belirtmek istediğim nokta fiziksel açıdan engelli olan insanlar olan bizlerle, fiziki açıdan hiç bir engeli olmayan insanları belirtmek istememdi. Bunu belirtirken ayrımcılık yapmak gibi bir niyetim asla yok.

    Normal insanlarında fiziksel olmasa eksiklikleri olabilir fakat bu eksiklikler genellikle soyut anlamlar içerir. Örneğin birişi bir kolu olmadığı için başaramayan insanla, o işi beceriksizliği nedeniyle başaramayan insan aynı kefeye koyamayız.Burada sizler,bizler derken bunu ifade etmek istedim.Kaldı ki senin yorumunda da sizler-bizler ifadesini kullanmışın.

    Yani diyeceğim o dur ki fiziksel engellilerin oluşturduğu bir topluluk var.Bu topluma bizler diyoruz.Burada ki biz sadece engelli olmaktan kaynaklanıyor yoksa düşünsel açıdan hepimiz biriz ve aynı yaşama azmine,aynı insanı duygulara sahibiz.
    Son olarak şöyle bir söz bu konuyu en iyi özetleyecektir.

    "Derdimiz,acılarımız farklı olabilir ama gözyaşımızın tadı aynı"

    Nedemek istediğimi umarım anlatmışımdır.Canım arkadaşım değerli vaktini harcayıp, bu konuda bizlere değişik bakış açısı getirdiğin için çok teşekkürler.Sevgiyle ve sağlıcakla kal…

  12. Canım arkadaşım;

    Sözlerime karşı illa ki, savunma yapma zorunda değilsin..
    Ya da, illa ki, benim fikirlerime katılmak zorunda da değilsin..
    Ben bir eleştiri getirirken, kendimi ifade ederken, senin hangi maksatla o ayrımı yaptığını gayet iyi biliyorum.
    Ancak, o vurgulamayı yapmamın nedeni, bu tür bir ayırım yapmanın başkalarının yanlış anlamasını önlemek dışında bir anlamı yoktu..
    Bunu da, yorumumda; "Burada bu vurguyu yaparken, senin böyle düşünmediğin anlamını çıkarmıyorum. Sadece, bu düşüncenin ifade edilmemesinden dolayı, bu fikri ortaya koyuyorum. İfade edilmeyen bir fikir nedeniyle, kişiler bu fikre sahip olunmadığı izlenimine kapılabilir. Bunu bu nedenle vurgulamak istedim.." şeklinde belirttim ki, demek istediğim tam anlaşılsın, yanlış anlmaya meydan verilmesin..
    Bir de, "Kaldı ki senin yorumunda da sizler-bizler ifadesini kullanmışın." diyorsun..
    Ben kullandım.. Çünkü, senin yazına bir cevap veriyorum ve bunu yaparken de, parantez içinde de "senin tabirinle" ibaresini koyarak vurgu yapıyorum..

    Sen benim, ben senin ne demek istediğimizi anlamayacaksak, başkası hiç anlamaz, canım içi..
    Bir de sitem edeyim sana;
    Yazdığım yorumları içimden gelerek yazıyorum, kimse silah zoru ile yazdırmıyor.
    Vakit, ne kadar değerli olursa olsun, bu vaktimi değer verdiğim kişilere ayırmayacağım da, kimlere harcayacağım.

    Evet, doğru söylüyorsun..
    İçimden gelen her şeyi yazar, söylerim..
    "Hiç affetmez" sözünü ise, gerçek anlamı dışında, "mecazi" anlamı olarak kullandığını ve benim kolay kolay kırılıp, küsmediğimi bildiğini belirtmek isterim..

    Sevgiyle ve sevdiklerinle kal, daima.. 🙂

    Sevgilerimle..

  13. Öncelikle rehber öğretmen sevgili ilknur han'a çok teşekkürler,yüreğine sağlık.
    Bizlerle paylaştığın için de sana teşekkür ederim arkadaşım.
    Bu arada hemşeriymişizde 🙂
    Sevgiler

  14. Sevgili Nurşen,
    Mesajına geç cevap yazdım kusura bakmayasın. Şiire yapmış olduğun bu güzel yorum için teşekkür ederim hemşerim.Sağlıcakla kal…

    Sevgili Ferzan Hanım,
    Hemen bloğunuza uğruyorum,bakalım ne varmış. 🙂

  15. Şiiriniz kadar yüreğinizde çok güzel angel keşke sizin kadar herkes duyarlı olabilse bu çocuklarımızın sorunlarını görebilse engellerini ortadan kaldırabilseydik.sizin yazılarınızın bazılarını linkleriyle beraber blogcuda olan siteme taşıyorum.Sevgilerimle

  16. Sevgili Nurnet,
    Bu güzel yorumunuz ve duyarlı davranışınız için teşekkür ederim.Engellerin dünyasını anlatan yazılarımı bloğunuzda yayınlayabilirsiniz.Sağlıcakla ve mutlulukla kalın…

Bir yanıt yazın