Ağabeyinize Allah rahmet eylesin diyerekten anladığım kadarıyla ağabeyiniz 1994 yılından itibaren çiftçi bağkuru olarak tesçilli olması gerekirken bunu yaptırmamış ancak elde ettiği ürünlerden prim kesintisi yapılmak suretiyle bir nevi sigortalı olmuştur. Kurumun resen tesçil yaparak bu primleri çiftçi bağkuru statüsünde değerlendirmesi gerekirdi. Bu tesçil yapılmadığından ilk önce Bağkur'a dilekçe ile başvurarak prim kesintisi yapılan yılların kayıtlara girmesi sağlanmalıdır. Kesinti yapılan yıllara ilişkin belgeleri,ödeme bilgilerini dilekçeniz ekinde eklemeniz gerekmektedir.
Normalde dul eşe maaş bağlanabilmesi için en az 5 yıl sigortalılık 1800 prim günü aranmaktaydı fakat bağkur bu konuda üç defa düzenlemeye gitmiştir. Size uyan şık aşağıda tırnak içinde belirtilmiştir. Dilekçe ile kuruma başvuru yaparak çıkan sonuca göre en az 1080 prim günü çıkar ise dul eşe maaş bağlanacaktır.
"- 4 Ekim 2000 tarihinden önce ölen 4/b sigortalıları için: en az 1080 gün prim ödenmiş olması,"
Diğer ayrıntılar
-Kişi vefat ettikten sonra 5 yıl içinde başvuru yapılır ise ölüm tarihindeki ay başından başlayarak 5 yıla kadar olan ölüm aylıkları hesap edilip gecikilmiş olmasına rağmen toplu paranın yanında daha sonra düzenli aylıklar beraberinde gönderilir. 5 yıl geçtikten sonra başvuru yapılır ise talep tarihindeki aybaşından geçerli ölüm aylığı bağlanır. Burada unutulmaması gereken diğer bir husus vefat edenin SGK Kurumuna borcu varsa borç ödendikten sonraki ay başı ölüm aylığı için geçerli sayılır.
VIII- GELİRLERİNDEN PRİM TEVKİFATI YAPILMIŞ ÇİFÇİLERİN SİGORTALILIK TESCİLİ HAK SAHİPLERİNCE DE TALEP EDİLEBİLMEKTEDİR
Konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nca 05.03.2009 tarihli ve 2009/35 sayılı Genelge yayımlanmıştır. Genelge’de;
“…2926 sayılı Kanun kapsamında bulundukları halde Kuruma kayıt ve tescilini yaptırmadan vefat eden ve vefat etmeden önce sattıkları ürün bedellerinden tevkifat yapılan çiftçilerin hak sahiplerinin de talepte bulunmaları halinde tevkifata istinaden tescillerinin yapılabilmesi hususu Kurum Yönetim Kurulu’na sunulmuş, 26.02.2009 tarihli ve 2009/89 numaralı Kararı ile Yönetim Kurulu’nda görüşülmüştür.
Alınan karar uyarınca, 2926 sayılı Kanun kapsamında bulundukları halde Kuruma kayıt ve tescillerini yaptırmayan, Kurumca da re’sen tescil edilemeyen ve vefat etmeden önce sattıkları ürün bedellerinden tevkifat yapılan çiftçilerin hak sahiplerinin talepte bulunmaları halinde, 7 Seri Numaralı Tebliğ ve 13.06.2007 tarihli ve 2007/44 numaralı Genelge hükümleri doğrultusunda, vefat eden sigortalılarımızın tevkifata istinaden geriye dönük tescillerinin yapılarak tevkifatın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren sigortalılıkları başlatılacaktır…” hususları yer almaktadır.
IX- SONUÇ
2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu 4 Seri Numaralı Uygulama Tebliği’nin “I- Prim Tevkifatı Nedeniyle Tescil ve Sigortalılığın Başlangıcı” başlıklı bölümü 2002 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.
Söz konusu bölümün yürürlükten kaldırılması ile Bağ-Kur zorunlu olarak prim tevkifatı yapılan çiftçileri tescil etmemeye başlamıştır. Yargı organlarının Kurumun bu işlemlerini yoğunluklu olarak hukuka uygun bulmadığı için yürürlükten kaldırılan bölüm 2007 yılında yeniden 4 Seri Numaralı Uygulama Tebliği’ne eklenmiştir.
Söz konusu düzenlemede ayrıca sattıkları ürün bedellerinden tevkifat yapılan çiftçilerin tescil edilen sigortalılıklarının, ziraat odası kayıtları esas alınmak suretiyle tarımsal faaliyetlerini sürdürdükleri sürece devam edeceği, ziraat odası kaydı olmaması halinde, tevkifata esas ürüne ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, kooperatif veya birliklerin, kayıtlarının esas alınacağı hususları yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu 2009 yılında yayımladığı 2009/35 sayılı Genelge ile gelirlerinden tevkifat yapılmasına rağmen tescil edilmeden vefat eden çiftçilerin sigortalılıklarını Genelge’de belirtilen koşulların bulunması şartıyla hak sahiplerinin talebi üzerine de yapmaya başlamıştır. Belirtilen düzenlemeler sonrası sigortalıların gereksiz yere mahkemelere başvurmasının önüne geçilmiştir.
Harun ORDU



LinkBack URL
About LinkBacks



Alıntı
